“Pravdaši” u VSTV-u svjedoče protiv tužiteljice koja ih je nazvala kriminalcima

Facebook

Članovi grupe "Pravda za Davida" predvođeni Ozrenom Perduvom stigli su u zgradu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća u Sarajevu gdje su pozvani kao svjedoci u postupku koji se vodi protiv tužiteljice Slavice Matijaš, a po prijavu koju su "Pravdaši" podnijeli protiv nje prošle godine.

Prijavu su podnijeli 7. decembra 2010. godine Kancelariji disciplinskog tužioca BiH zbog događaja od 1. decembra 2020. godine kada je, prema njihovim riječima, tužiteljica Matijaš okupljenim članovima Pravde za Davida ispred zgrade Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci obratila riječima – “Opet ovi kriminalci”. Perduv je ovaj postupak nazvao “sramnim činom”.

“Mi tada nismo znali o kome je riječ i šokirani smo bili kada smo saznali da je u pitanju tužiteljica. Konsultujući advokate, uputili smo pritužbu VSTV-u. Dobili smo poziv prošle godine u kojem nam je rečeno da će svjedočenje biti održano i da je ovaj predmet uzet u hitno razmatranje. Vjerujemo i nadamo se da će tužiteljica biti adekvatno kažnjena da nešto tako ne ponovi u budućnosti. To je skandalozno ponašanje za nekoga ko obavlja dužnost na pravosudnoj funkciji”, rekao je Perduv novinarima uoči svjedočenja.

Iz grupe “Pravda za Davida” podsjetili su da se 1. decembra oko 12 časova nekoliko članova neformalne grupe “Pravda za Davida” okupilo ispred Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci povodom odlaska glavnog okružnog tužioca Želimira Lepira u penziju.

“Došli smo sa transparentom na kom je pisalo – ‘Lepiru, prvo u zatvor, a onda u penziju!’. Došli smo da izrazimo naše nezadovoljstvo radom, odnosno neradom tužioca Lepira pogotovo u predmetu ubistva Davida Dragičevića. Dok smo govorili za medije iz zgrade tužilaštva je izašla tužilac Slavica Matijaš i prolazeći pored nas obratila nam se sljedećim riječima – ‘Opet ovi kriminalci’. Niko od nas nije nikakav kriminalac. Niko od nas nikada nije osuđen ni za kakvo krivično djelo”, kažu iz ove grupe.

Poručili su da to što “tužiteljka Matijaš možda ne podržava grupu i aktivnosti grupe Pravda za Davida ne daje joj za pravo da im se obraća takvim riječima”.