Pravi li Dodik Sjevernu Koreju od Republike Srpske?

Vijesti 13. dec 202119:32 4 komentara
N1

Bosni i Hercegovini treba drugi lijek, kaže član Predsjedništva BIH Milorad Dodik, dodajući da je po njemu rješenje za zemlju deangažman Amerike. A ako mu Njemačka uvede sankcije, naglašava uzvratiće reciprocitetom. Istovremeno, na vrh zahtjeva svoje politike stavlja državnu imovinu.

Na pomen sankcija, poruka Amerikancima i Nijemcima od jednog od članova Predsjedništva BiH:

“Možda će Republika Srpska donijeti odluku da prema tim svima koji uvode sankcije mi recipročno uzvratimo, pa kao sistem, ono, ne daju nekome od nas da idemo, onda ni mi njihovom predsjedniku ne damo da dođe ovdje, možda, vidjećemo. Ne u smislu da mi pokažemo svoju moć, nemamo mi tu moć, ali u smislu da pokažemo zezanje na temu može”, kazao je Dodik.

Dok lider SNSD-a tvrdi da Republika Srpska nije bez kontramjera, da je sve moguće, ali možda i šala mala, analitičati stava da u diplomatiji “zezanja” nema.

“Nisam pristalica bilo kakvih vrsta sankcija, bilo da dolaze sa jedne, ili sa druge strane. Ukoliko govorimo o ovim sankcijama koje Milorad Dodik govori, to bi od Republike Srpske napravilo Sjevernu Koreju”, kazao je Velizar Antić, politolog.

Opasni diplomatski gafovi za unutrašnje potrebe, ozbiljan plan, ili jedna vrsta…

“Retoričke provokacije. Svakodnevno slušamo nekoliko planova koji se sipaju iz rukava. Rekla bih da se oni u konačnici svode na jednu vrstu prijetnje, ili ucjene, da bi se od međunarodnog faktora i domaćih aktera dobilo ono nešto na čemu se insistira. Pri tome ne želim relativizovati i smanjiti svu opasnost i zatrovanost ovog političkog prostora”, smatra Tanja Topić, politička analitičarka.

Jesu li planovi ostvarivi?

A insistira se, danas ponavlja lider SNSD-a da je imovina u Republici Srpskoj njeno vlasništvo, te da Ustavni sud BIH o njoj ne može da odlučuje. Zakonom će pored toga, najvljuje urediti i da sudije i tužioce bira Narodna skupština. A sav novac koji Republika Srpska daje za državni nivo, oko 130 miliona evra, bi povukao nazad u RS. Jesu li planovi ostvarivi?

“Pravna težina svega toga je ništa. Milorad Dodik uporno pokušava da pokaže da ovaj balon koji je on napravio, balon krize može da nas podigne u vazduh. Možda bi i mogao da nas podigne od tla, ali da poletimo ka nebeskim visinama to ne možemo sigurno”, kazao je Željko Raljić, urednik “Istinito”.

Dok bi ga u političkom smislu mnogi oborili na godinu, Milorad Dodik konkurentima zadaje domaću zadaću-na izborima.

Oni prijedorski lokalni posljednji su primjer… Školski, mnogi bi rekli… I za nauk opoziciji pred opšte 2022.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare