Pravilo “vakcinisan – testiran – prebolio” uskoro važi za FBiH

Vijesti 16. nov 202119:03 0 komentara
N1

U Bosni i Hercegovini u protekla 24 sata 23 građana izgubilo je bitku sa koronavirusom, 792 je testirano pozitivno na Covid-19. Epidemiološka situacija nije zadovoljavajuća. Kao ni broj vakcinisanih, dok treća doza još nije dostupna svim bh. građanima. U Federaciji BiH slijedi uvođenje oštrijih mjera. No, ono što se uskoro neće uvesti u BiH su, čini se, jedinstveni covid pasoši.

Vraćeni sa EU granice zbog nevažeće covid potvrde – sve je veći broj bh. građana sa ovakvim iskustvom. I prema svemu sudeći, biće ih još, jer dogovor o jedinstvenom covid pasošu nije na vidiku. Federacija je, kažu nam nadležni, krenula u stvaranje svih pretpostavki da, kad do dogovora dođe, sve bude spremno.

“Jedna od naredbi je da se na svim kantonima stvore baze podataka vakcinisanih. To je jedan prvi korak, tako da ćemo u kantonima imati sve to spremno. Mi se nadamo da ćemo to prevazići, jer ja ne vjerujem, odnosno siguran sam da ni stanovnici Republike Srspke uskoro neće moći putovati sa svojim putovnicama, prema tome, ovo je zajednički interes da se napravi što prije”, rekao je Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH.

A preko granice pa do Srbije moći će svi bh. građani koji su prvu ili drugu dozu primili u toj zemlji, a ne samo oni iz Republike Srspke. No, koordinator za vakcinaciju u KS, Ademir Spahić kaže da se nada da će bh. građani, koji to žele, booster dozu moći uskoro primiti i u BiH. Za sada je predloženo da se vakcinacija trećom dozom omogući starijim od 65, a ne 70, kako je na snazi sada.

“Svakako ćemo mi sugerisati da te dobne skupine spustimo i na radno sposobno stanovništvo jer ne vidim razloga, svi koji su zainteresovani, a prošlo im je šest mjeseci od primarne vakcinacije, mogu da prime drugu dozu. Pfizer je dao da može ići treća doza, Moderna treća doza, mada tu može i da se miješaju doze. Sinopharm ako ste primili dvije, možete primiti treću dozu”, naveo je Ademir Spahić, koordinator za vakcinaciju u KS.

U međuvremenu, broj vakcinisanih prvom i drugom dozom u BiH i dalje je jako mali. Prema posljednjim američkim statistikama, tek oko 26% građana je imunizirano. Stoga se u Federaciji od kraja godine, uvode nove mjere.

A nove mjere, koje će na snazi u svim kantonima biti od 20. decembra, podrazumijevaju pravilo “vakcinisan-testiran-prebolio”.

To znači da će svi građani, zaposleni u zdravstvenom i socijalnom sektoru, te javnim upravama, morati imati ispunjen jedan od ova tri uslova pri dolasku na radno mjesto. To će se, kako kažu nadležni, uvoditi postepeno, a cilj je, slijediti praksu normalizacije života koju su uvele mnoge zemlje svijeta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!