Praznična priča sedmočlane porodice Garić iz Gojčina

Vijesti 07. jan 202118:48 2 komentara

Praznici su prilika za okupljanje porodice. Ali, ove godine, iz mnogo razloga, brojne porodice nisu zajedno. Pravo osvježenje je sedmočlana porodica Garić iz Gojčina kod Kalesije. Ovo je priča o porodičnim vrijednostima, zajedništvu i skladnosti.

Milisav i Danijela Garić imaju četiri sina i jednu kćerku. Marko, Miljan, Nikola, Novak i Marija. Tradicija se u ovoj porodici prenosi sa koljena na koljeno.

“Ja se najviše sjećam sjećam vremena kada sam sa svojim ocema kao mali, kao što su sada moja djeca, išao i nosio sjekiru, trijesku kada on osjeće Bandjak, pa nosio kukurz, pa kada siječemo pa biramo. Nećemo ovaj, kriv je, ovaj ćemo drugi, hajmo malo dalje. I to je ostalo. Sada moja djeca sa mnom, također, idu i oni biraju koji će Badnjak”, priča Milisav Garić.

“Išli smo duboku u šumu. Ustali smo rano i krenuli da tražimo prosječan Badnjak i našli smo jedan prikladan. Odsjekli smo ga, slikali se. Bili smo jako srećni i zadovoljni”, ističe Marko Garić.

Djeca posebno vole česnicu u kojem će pronaći komad drveta, novac ili ništa.

“Mama tako pravi hljeb, stavi da se peče. Onda ga lomimo. Neko nađe drvo, neko novčić”, dodaje Nikola Garić.

“Kada ustanemo, majka je već stavila na sto česnicu i čaj. Kada lomimo česnicu, najviše se radujem hoću li dobiti novčić ili ne. Nikada nisam ništa dobio, ali valjda dobijem sljedeće godine”, ne gubi nadu Miljan Gavrić.

A novčić je ove godine dobila Marija, koja će za njega kupiti čokoladu. Pojasnila nam je kako izgleda Božić u domu Garića…

“Zajedno, skupa sa porodicom, fino. Jedemo zajedno, prosljavljamo zajedno. Naravno kao i uvijek čuvam Noleta, hranim ga, dajem mu da na telefonu gleda piliće i pomažem mami oko kuhinje, pravimo zajedno kolače i palačinke”.

Trpeza za Badnji dan je posna, čine je pasulj, riba, krompir, a na Božić pečenica, sarma i druga jela. Djeca vole posebno jedan kolač.

“Kod mene u kući uglavnom vole baklavu i hurmašice. Ali ja dodam domaći maslac kao ovaj put, dodam mljeven orahe u hurmašice pošto djeca to vole”, otkriva Danijela Garić.

Danijela, iako zaposlena, kaže da stigne sve obaveze završiti u kući i oko djece. Za Mislava i nju, porodica je svetinja, blagoslov i bogatstvo, posebno danas.

“Mislim prije svega da su strpljenje i dobra organizacija u porodici, poštovanje i slaganje, najvažniji. ( I danas?) Da , da budemo složni, radosni, srećni. To je najvažnije. To je Božić”, tvrdi Danijela Garić.

“Ima jedna izreka u našem narodu: Božić je svoj čovjek. Znači, svoj. Danas je dan posvećen. Osim hodanja u crkvu, bez hodanja dalje nekud. Dakle, u krugu porodice. Tu smo. To je tako. Na selu je malo lakše”, zaključuje Milisav Garić.

A Mislav je vezan za selo. Sa majkom se 2001. godine vratio na prijeratnu adresu gdje je i zasnovao porodicu. Bavi se poljoprivredom, održava tradiciju i čuva svoje ognjište prenoseći djeci prave životne vrijednosti.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare