Praznik Bogojavljenje: Plivanje za Časni krst danas širom BiH

Vijesti 19. jan 202214:14 > 18:023 komentara
Podijeli:
Izvor: F.Z./N1

Povodom današnjeg praznika Bogojavljenje širom BiH organizirano je bogojavljenjsko plivanje za Časni Krst. Na plivanju za Časni krst na rijeci Željeznici u Vojkovićima, u Istočnom Sarajevu, učestvovalo je 46 plivača, od kojih je najbrži bio Đorđe Močević. U Banjaluci je zaplivao i gradonačelnik Draško Stanivuković, a brojni građani su se prije toga molili u centru grada.

Na događaju u Vojkovićima obratio se i načelnik opštine Istočno Sarajevo, javlja reporter N1.

Krst je donijela prošlogodisnja pobjednica Jelena Simović. Od ukupno 46 učesnika plivanja za Časni krst u rijeci Željeznici, ovogodišnji pobjednik je Đorđe Močević.

Inače, Bogojavljenje je jedan od najvećih pravoslavnih praznika – njime se slavi krštenje Isusa Krista i njegov silazak u rijeku Jordan, kada se, kako se vjeruje, nebo iznad njega otvorilo i Duh sveti mu je sletio na rame.

Za ovaj praznik se vezuju brojni narodni običaji.

Sinoć su brojni gledali u nebo, vjerujući da će im se želje ostvariti, a jutros su poranili na bogojavljansko plivanje.

Na današnji dan se, dakle, između ostalih običaja, organizuje se i tradicionalno plivanje, za koje se vjeruje da će plivače učiniti još zdravijim i snažnijim.

Banjaluka: Brojni građani na molitvi, zaplivao i gradonačelnik

Ono što je zanimljivo jeste da je u Banjaluci ove godine za Časni krst plivao i gradonačelnik Draško Stanivuković, a u Hramu Hrista Spasitelja jutros je održana sveta liturgija nakon koje su se vjernici uputili prema Vrbasu.

Povezane vijesti

Kako je izgledalo plivanje za Časni krst u Vrbasu možete pogledati i u videu ispod.

Kada je riječ o običajima, zanimljiv je i onaj koji neudatim djevojkama preporučuje da na noć Bogojavljenja ispod jastuka stave ogledalo, jer se vjeruje da će sanjati svog budućeg izabranika.

Također, jutros je u pravoslavnim hramovima služena liturgija. Za nju se vezuje i osveštanje bogojavljanske vodice. Vjernici vjeruju u njena blagotvorna dejstva, pa piju tri gutljaja u crkvi, te je potom nose kući gdje je čuvaju tokom cijele godine.

Ovako je izgledala Bogojavljenska litija na ulicama Banjaluke, gdje su se građani molili u centru grada.

Za Časni krst se danas plivalo i u Neretvi, u Mostaru, odakle su čitatelji N1 poslali nekolicinu fotografija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar