Preblizu i predaleko – put BiH ka NATO-u

Vijesti 04. okt 202119:18 0 komentara
N1/Ilustracija

Članstvo u NATO savezu Bosni i Hercegovini bi donijelo sigurnost, prosperitet, a prije svega došlo bi do povećanja stranih investicija, istaknuto je tokom promocije dokumenta ''Strpljenje i istrajnost BiH u NATO integracijama-izazovi i prednosti/perspektive''. Mnogo toga je implementirano na ovom putu, ali mnogo toga još uvijek mora biti urađeno, poručili su autori ovog dokumenta.

2010. godine put BiH ka NATO savezu bio je zamrznut. Obaveza upisa vojne imovine na državu postala je političko pitanje i kamen spoticanja. 2016. na NATO samitu u Varšavi istaknuto je da se taj uslov treba ispuniti. Tri godine poslije stvari se pomiču sa mrtve tačke.

Mi smo svoj službeni put ka NATO-u odredili još potpisivanjem Dejtona, da ćemo pripadati najvećem vojno političkom savezu, a to je NATO i u tom smjeru smo radili. NATO je otvorio svoja vrata. 2019. godine je bio najveći dan od Dejtona, možda i najveći zaokret naše politike kada smo dobili poziv za izradu prvog Nacionalnog godišnjeg plana”, izjavila je Dijana Gupta, Istraživački tim ”Strpljenje i istrajnost BiH u NATO integracijama…”.

No, pitanje članstva u NATO se politizira; rezultat je polarizacija javnosti iako je članstvo definirano u Strategiji vanjske politike BiH do 2023, navodi se u dokumentu ”Strpljenje i istrajnost BiH u NATO integracijama…”.

Program reformi se odnosi na sve aspekte društva pokriva sve aspekte, a ne, kako često čujemo, da se odnosi samo na sigurnost odnosno ministarstvo odbrane. To nije tačno. Svi bitni društveni aspekti moraju dati svoj doprinos. Bh. vlasti trebaju odobriti sljedeći program reformi”, rekao je Olcay Denizer, komandant NATO štaba u BiH.

Iz NATO štaba ističu da se tehnička saradnja odvija kontinuirano, dok probleme zadaju političke peripetije. U isto vrijeme izvode se vojne vježbe, a Brzi odgovor 2021. je, smatra ambasador Amerike, Bosni i Hercegovini dodatno otvorio vrata NATO saveza.

Put BiH ka NATO i put ka Evropskoj uniji se međusobno nadopunjuju. Oba puta podrazumijevaju reforme od kojih će imati benefite za sve građane Bosne i Hercegovine, dovest će do prosperiteta. Još mnogo toga moramo uraditi u ovom odnosu i saradnji između BiH i NATO-a. Vrata članstva u NATO su otvorena za BiH”, istakao je Eric Nelson, ambasador SAD u BiH.

Saradnja sa NATO savezom ogleda se i u dosadašnjem angažmanu više od 1.500 pripadnika OS BiH u mirovnim misijama. Osim sigurnosti i mira, članstvo u NATO donosi brojne druge benefite.

Svaka zemlja koja želi da postane članica NATO mora da prođe i niz ekonomskih reformi. Podrazumijeva se i niz reformi u transformaciji društva. Tako se stvara pozitivna klima i prostor kako za unutarnje tako i vanjske investicije”, kazala je Biljana Radanović, Istraživački tim.

To dokazuju iskustva drugih zemalja. Investicije su povećane u Albaniji, Bugarskoj, Rumuniji, Estoniji, Litvaniji i Latviji. Primjetan je i rast bruto društvenog proizvoda i to za 4 posto i više. To je, poručuju ekonomisti, ono što bi značajno povećalo standard života. Od NATO saveza smo danas predaleko za one koji žele da BiH postane članica, kažu naši sagovornici, a preblizu za one koji ne žele da država bude dio Sjevernoatlantskog saveza.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!