Prebrojavanje krvnih zrnaca uoči razgovora o novom Izbornom zakonu

Vijesti 15. sep 202119:11 2 komentara
N1

Krajem septembra trebao bi biti postignut dogovor o izmjeni izbornog zakona. Poručio je to nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a, lider ove stranke Dragan Čović, kazavši kako su modeli poznati i da slijede razgovori, u kojima se nada da će biti postignut kompromis. U međuvremenu na adresu OHR-a stiglo je pismo SDA u kojem je navedena nacionalna struktura funkcionera na federalnom i državnom nivou, koja kako tvrde u ovoj stranci, pokazuje da su zapravo majorizirani Bošnjaci. Iz HDZ-a odgovorili, tražimo samo ono što nam po Ustavu pripada.

Predsjednik HDZ-a BiH ponovio je kako izmjene Izbornog zakona moraju biti donesene u predstojeća tri mjeseca. Komentirao je i pismo SDA visokom predstavniku, kazavši kako fabricirane matematičke informacije pokazuju da neki domaći politički faktori još uvijek ne shvaćaju ozbiljnost situacije.

U pismu koje je SDA uputila Visokom predstavniku i ambasadorima zemalja članica PIC-a navodi se kako Hrvati imaju 106% više, a Bošnjaci 36% manje pozicija u odnosu na procenat ova dva naroda u etničkoj strukturi BiH. Na federalnom nivou je na različite funkcije tvrde imenovano 50 puta više Hrvata u odnosu na broj stanovnika, odnosno devet puta manje Bošnjaka, ali i 48 posto manje Srba i čak 91 posto manje ostalih.

N1

Na državnom nivou imenovano je 106 posto više Hrvata, osam posto više Srba , dok je Bošnjaka manje za 36 posto , ostalih za čak 63 posto . Time su kakao kazu u SDA neosnovane tvrdnje o diskriminaciji i majorizaciji Hrvata u Bosni i Hercegovini. Štaviše, upravo su Bošnjaci ti koji su majorizirani i zbog ucjena kroz federalni Dom naroda i partnerstvo sa SNSD-om, što se kroz izmjene izbornog zakona mora riješiti.

N1

Krajem septembra biće održan čitav niz sastanaka kojem će prisustvovaati i predstavnici američke i evropske administracija potvrđeno je danas u HDZ-u uz konstataciju da su modeli poznati, No kako do rješenja, teško je odgovoriti.

Šta je sve predloženo?

SDA je, podsjetimo, predložila izbor članova Predsjedništva BIH bez nacionalne odrednice, u Parlamentu ili direktno, važno je da rješenje bude istovjetno. Nadležnost državnog i federalnog doma naroda reducirala bi se na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

N1

Prijedlog HDZ-a naslanja se na tzv. Filov model virtualnih izbornih jedinica gdje bi Federacija imala dvije jedinice, koje mogu biti ustrojene po teritorijalnom ili netertorijalnom principu. Formirala bi se izborna područja sa većinskim stanovništvom iz kojih bi se matematičkom formulom došlo do izbora dva člana Predsjedništva.

N1

Presuda po apelaciji Bože Ljubića rješila bi se uvođenjem izbornog praga koji bi osigurao da kantoni koji imaju najmanje 5 posto ulaze u raspodjelu delegata u Domu naroda Federlnog parelemta, no najavažnije pitanje nadležnosti nije promjenjeno.

N1

U međuvremenu novi Visoki predstavnik odbacio je navode kako će OHR nametnuti izmjene Izbornog zakona, kazavši kako je to zadaća domaćih političara. Nakon sastanka sa Christianom Schmidtom, Željko Komsić nezadovoljan jer kako kaže otvara se put etničkom glasanju.

Inače, bivši visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Wolfgang Petritsch izjavio je da bi neuspjeh narednih izbora u BiH uslijed bojkota Srba i Hrvata značio “de facto kraj” BiH. “Ako se kriza ne riješi ubrzo, napori EU i SAD za donošenje novog izbornog zakona bit će ugroženi”, kazao je Wolfgang Petritsch.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare