Pred sutrašnji skupa BORS: Podjeljena politika i građani

Vijesti 19. apr 202219:08 0 komentara
BORS

Policijskoj upravi Banjaluka stigla je prijava skupa na Trgu Krajine za sutra u 17 sati, potvrđeno je za N1.

Prijavu je podnijela Boračka organizacija Republike Srpske iz koje poručuju da ne prihvataju nametnuta rješenja OHR-a, te kako kažu nelagalnog Visokog predstavnika, kao ni sankcije.

U uzavreloj političkoj atmosferi podijelila se politika, ali čini se i udruženja, hoće li i građani?

Uz poruke “Za krst časni i slobodu zlatnu”, lokalne organizacije obavještavaju građane da je za sutra najavljeni skup, organizovan i prevoz. Predsjednik Predsjendištva BORS-a Aleksandar Savić za N1 kaže da žele mirno i dostojantsveno reći dosta derogiranju prava Republike Srpske. Jasnu poruku imaju i za visokog predstavnika Christiana Schmidta.

“Gdine Šmit zaustavite se, krajnje je vrijeme. Mora se jedanput stati sa bonskim ovlaštenjima, krajnje je vrijeme. Parlament je mjesto za razgovor, dijalog, mjest gdje se sukobljavaju mišljenja, ali dolazi do kompromisa, u dijalogu ne bi trebalo biti pobjeničke strane, bar u Bosni i Hercegovini.”

Za slobodu u postdejtonskoj eri, tako će se, kažu boriti na ulici. Visokog predstavnika bi priznali, ako ga potvrdi Savjet bezbjednosti. Političare su pozvali na miting, da statiraju, aplaudiraju.

“Isključivo predstavnici boračke organizacije će se obraćati. (N1: dakle nećete dozvoliti politička obraćanja?)-Oni će biti lijepi posmatrači, dobrodošli svi, sve smo pozvali.”

Saviću ipak ne vjeruje dio boraca, čija se razjedinjenost najbolje mogla vidjeti na sjednici Narodne skupštine posvećenoj socijalnom statusu te kategorije.Čak 17 predstavnika raznih udruženja obratilo se tada.

Danas, neki ponavljaju:

Milenko Strika, Savez demobilisanih boraca
De facto BORS ne postoji jer je pocijepana po političkoj liniji.”

Političku podijeljenost boračkih udruženja uoči mitinga vidi i resorni ministar:

“Nekakvo jedinstvo nije ni postojalo, jer da je postojalo vjerovatno se ne bi razvio toliki broj boračkih organizacija. Postoje dijelovi koji su politički orjentisani, koji žele da preko Boračke organizacije provedu određene političke interese.” Duško Milunović, ministar rada i boračko invalidaske zaštite RS.

Građani su za sutrašnji skup uglavnom čuli, uglavnom ne dvojbe:

“To sa borcima, iću, otiću.”

-Doću. (Zašto?) Da se promijeni ova vlast, pa bilo bolje, bilo gore…

“Pravi borci su na marginama opstanka, nemaju za hranu, za sve. To samo vlast , ona organizuje taj skup, kako bi produbila krizu, da podijeli još više ljude. (N1:Vi kažete nećete doći?) -Ne.”

Dok vladajući, predvođeni najjačom strankom SNSD-om pozivaju aktivno članstvo da dođe na skup Sloboda, iz opozicija kažu da će ga bojkotovati, jer smatraju da je to politički skup Milorada Dodika, koji se, po njima skriva iza boraca, a čije je probleme sve ove godine ignorisao.

Povod za okupljanje je odluka Visokog predstavnika Kristijana Šmita da suspenduje Zakon o nepokretnoj imovini za funkcionisanje javne vlasti RS do konačne odluke Ustavnog suda BIH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!