Predizborna kampanja: Poruke iste, teme zastarjele

Vijesti 03. sep 202218:31 1 komentar

Poruke očekivane, teme zastarjele. Prvi dan kampanje bez većih iznenađenja, ideje siromašne, kandidata nikad više. Pojedini političari računaju i na potporu iz zemalja regije.

Retuširana lica, ispeglane bore, izbijeljeni zubi, a do glava slogani koji bi trebali privući pažnju. Narednih mjesec, političari su glavne zvijezde među narodom koji, odlučujući o njima zapravo odlučuje o sebi.

“Ono što je jako bitno jeste da građanima nekako prebacimo tu odgovornost. Građani misle da onog trenutka kada ubace glasački listić u te kutije, da njihov zadatak prestaje, ne. Tada tek treba da počne. To je ono što mi ne shvatamo.”, kaže Elvir Padalović novinar Buka magazina.

A dok se to ne desi slušaćemo uglavnom reciklirana obećanja. Reklo bi se da su već na samom početku poznate i teme koje će dominirati.

“U suštini očekujem iste, slične poruke kao i ranjih kampanja, biće puno tog izgranja Sarajevo, Banjaluka, tih nekih tema koje gledamo u svakom ciklusu. Ali mislim da polako i ove životne teme izbijaju u prvi plan”, dodaje Dejan Šajinović novinar Nezavisnih novina.

Kako god, za sada je kampanja siromašna novim idejama, a kandidata nikad više.

“Na predstojećim opštim izborima u Bosni i Hercegovini učestvuje rekordan broj političkih subjekata, pa i rekordan broj kandidata na listama. 31 ime kuca na vrata Palate Republike Srpske, na funkciju predsjednika, dok čak 5 imena učestvuje u trci za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske.”

Od svih, najžešća borba predviđa se između Jelene Trivić i Milorada Dodika u borbi za fotelju predsjednika Republike Srpske, dok će jednako žustra biti borba između Željke Cvijanović i Mirka Šarovića za fotelju u državnom Predsjedništvu. U narednim danima, osim naklonosti birača, mogla bi im pomoći i naklonost s polja, prije svega iz Beograda.

“To su oni djelići koji možda mogu da odluče ovu jako neizvjesnu utakmicu u Republici Srpskoj, ne direktna, ali indirektna podrša Aleksandra Vučića Miloradu Dodiku, to bi svakako bio vjetar u leđa opoziciji.”, kaže Velizar Antić, politički analitičar.

Koja je, prema mnogim procjenama, prije četiri godine dobila politički šamar od Aleksandra Vučića.

“Ja ću sačekati kraj izbora. Mi se nećemo miješati u odluku našeg naroda u Republici Srpskoj, ali ću poslije izbora iznijeti dokaze, frapantne dokaze o najbrutalnijem miješanju pojedinih stranih sila u izbore u Republici Srpskoj”, rekao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Najava Vučića nikada nije ostvarena, a dokazi ni nakon izbora nisu predočeni. Ipak, takva njegova rečenica, po mnogima je značila vjetar u leđa Miloradu Dodiku. Za sada iz Beograda o izborima u Bosni i Hercegovini tišina. S druge strane iz Zagreba – vrlo jasna podrška.

“Dodik je trenutno hrvatski saveznik u Bosni i Hercegovini, da shvatimo to, to trebamo shvatiti i tako se ponašati.”, kazao je Zoran Milanović, predsjenik Hrvatske.

“Ta poruka ne mora značiti da podrška koju Zoran Milanović daje politici Milorada Dodika da ona može biti afirmativna i da može pozitivno uticati na opredjeljenje samih birača. Ona može čak izazvati i određene kontroverze.”, kazala je Tanja Topić, politička analitičarka.

Ali i biti kontraproduktivna po politike koje u Bosni i Hercegovini podržava zvanični Zagreb. Kako god u prethodnom periodu se stiče utisak da su vrata u Beogradu odškrinuta za predstavnike opozicije, da te pojedinci iz vlasti više, ne samo da nisu isključivi partneri kolega s one strane Drine, već u tim odnosima više i ne kotiraju tako dobro. Baš zbog toga poruka bi mogla biti i ćutanje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare