Predrag Kojović: Upisivanje etničke pripadnosti u lične karte je put u nacizam

Vijesti 27. jun 202214:07 > 14:18 4 komentara
F.Z./N1

Na sjednici Parlamenta BiH raspravljano je o prijedlogu šefa Kluba HDZ-a Nikole Lovrinovića da se u lični identifikacioni dokument upisuje etnička pripadnost građana. Diskusiju o toj temi imao je Predrag Kojović, zastupnik Naše stranke.

Kojović je rekao da mjesecima  u procesu pregovora o ustavno-izbornoj reformi pratimo logičku i jezičku akrobatiku kojom HDZ pokušava sakriti ono što svojim arhaičnim prijedlozima zaista želi, a to je, kako Kojović tvrdi,  dovršetak etničke podjele jedne zemlje koja je organski i historijski multietnička i multireligijska.

“Ne vjerujem ni da je iko iznenađen da je prijedlog u proceduru uputio Nikola Lovrinović, profesor historije čiji je uži predmet zanimanja u tom širokom polju srednjovjekovna Bosna i Hercegovina. Pitanje elemenata koji se trebaju naći u ličnoj karti nije novo. Posebno nije nova ideja o uvođenju onoga što se stručno zove grupno kvalifikovanje u ličnom dokumentu. Razlozi zbog kojih je ova naizgled trivijalna stvar decenijama predmet akademskog i političkog interesa su mnogi”, naveo je Kojović.

Prema Kojovićevim riječima postoji veliki broj akademskih i političkih studija koje istražuju vezu između uvođenja elementa etničke ili religijske pripadnosti u lične dokumente i državne, administrativne diskriminacije, protjerivanja pa i genocida.

“Od 2. augusta 2021. godine na snazi je evropska regulativa koja propisuje novi izgled i elemente lične karte za građane Evropske unije. Smatrajući da je za istinsko slobodno kretanje ljudi na području EU važno učiniti svaki napor da se izbjegne diskriminacija nova pravila zahtijevaju da lična karta umjesto pisanog postane, de facto, elektronski dokument. Fotografija nestaje sa naslovne stranice i zajedno sa dva otiska prstiju seli se na memorijski čip koji je ugrađen u ličnu kartu. Na samoj ličnoj karti, osim imena i prezimena osobe, zahtijeva se samo naziv države skraćen na dva slova. Članicama je ostavljena sloboda da osobu spolno identifikuju stavljajući ispred imena gospodin ili gospođa, ali je sugerisano kao nepotrebno.  Dakle, to je budućnost prema kojoj ide Evropa. Budućnost u kojoj su etničko porijeklo, rasa, religioznost ili spol njenih građana irelevantni za državu”, istakao je Kojović.

Kojović kaže da prijedlog HDZ-a da se u lične karte Bosanaca i Hercegovaca upisuje njihova etnička pripadnost vodi u prošlost, kako precizira, prema srednjem vijeku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare