Predsjednik Hrvatske Milanović sa umjerenim porukama iz Mostara

Vijesti 08. apr 202220:09 0 komentara

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović boravio je u Mostaru na centralnoj svečanosti povodom 30. godišnjice utemeljenja HVO-a. Nakon odlikovanja, danas dosta umjerene izjave hrvatskog predsjednika, u prijateljskom duhu.

„Nisam neprijatelj i nisam došao dijeliti zemlju“, poruka je to predsjednika Milanovića na svečanoj akademiji u Mostaru. Jedini je njegov cilj, kazao je, cjelovita BiH, tri jednakoprvana naroda – te da kao takva uđe u EU.

“Ja ovdje dolazim u drugu državu, među svoj narod među Hrvatice i Hrvate kao prijatelj i uvijek kao prijatelj i ne samo kao konstruktivan partner nego kao brat ako vam to išta znači”, kazao je Milanović

Da znači, pokazao je predsjednik HNS-a Dragan Čović. U emotivnom obraćanju upućenom Milanoviću, iskazao je duboku zahvalu za doprinos i zalaganje za hrvatski narod u BiH.

“Vidjeli ste kakva ovdje atmosfera vlada na pomen vašeg imena. Ovako se dočekujete danas među svim Hrvatima Bosne i Hercegovine. Istina bili ste i 2014 godine tad ste prvi put ušli u zapaljeni HDZ, kad su vam prijetili da okolo ima snajpera. Hvala vam jer ste imali odlučnosti, mudrosti i drskosti koji imate na poseban način pa ste izdvojili sve ono što je vrijedno unutar HVO-a, hrvatskog naroda u BiH što se veže za Domovinski rat”, objasnio je Čović

Kao dokaz prijateljskih namjera kada je u pitanju BiH , Milanović ističe potez u kojem je odbio potpisati inicijativu da se Ukrajini dodijeli status zemlje kandidata za članstvo u Europskoj uniji, tražeći da se na spisak doda i BiH.

“To je odbijeno, ja sam se uljudno zahvalio, jer mi nije bilo prihvatljivo. Moje pitanje samo glasi „Smatra li iko da se tako ponaša neprijatelj BiH kao cjelovite države?”, pitao je Milanović

30. godišnjica HVO-a obilježena je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred spomenikom poginulih hrvatskih branitelja, kao i mimohodom sa ratnim zastavama od Franjevačke katedrale do Doma Herceg Stjepana Kosače gdje je održana centralna svečanost.

Sve to naišlo je na oštre reakcije članova Udruženja logora Mostar. Dolazak predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića u Mostar na godišnjicu HVO-a i odlikovanje pripadnika te vojske je, poručuju anticivilizacijski pokušaj aboliranja HVO-a od svih zločina koje su počinili na Bošnjacima u Hercegovini.

“On odlikuje čak generale koji su osumnjičeni za ratne zločine, prošle godine je odlikovaop Zlatana Miju Jelića, ovo je nastavk onoga što radi, pokušaj mijenjanja historije i negiranja presude u Hagu šestorici čelnika HVO-a i tzv Herceg Bosne”, kazao je Emir Hajdarović iz ovog Udruženja

Posjeta hrvatskog predsjednika završila je sastankom sa članovima HNS-a, na kojem se između ostalog govorilo o reformi izbornog zakonodavstva. No ranije u svom govoru Milanović je dao jasno do znanja da Hrvati u BiH imaju podršku Hrvatske po tom, ali i svim drugim pitanjima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!