Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH: Neminovnost je otpuštanje radnika!

Ekonomija 02. nov 202117:10 > 18:56 1 komentar
Adnan Smailbegović
Adnan Smailbegović (N1)

Predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH Adnan Smailbegović kazao je za N1 da će biti neminovnost otpuštanje radnika u biznisima koji neće moći podnijeti novo poskupljenje struje za privrednike u ovom bh. entitetu.

N1: Zašto kažete da ste u raljama politike?

Adnan Smailbegović: Zaista se “divim” kreativnosti naših političara kako da smisle sve ove različite namete. Stanje u privredi u ovoj situaciji je kompleksno. Ovdje je jedno neizvjesno poslovanje.

U čijim raljama su onda radnici u BiH?

Naši radnici imaju jednu od najnižih plata. Mnogi misli da se samo donošenjem zakona regulišu pitanje minimalne plata. Minimalna plata je stvar društva, privrede, tehnologije, kakva je naša ekonomija…

Navest ću drastičan primjere. Mi u Hrasnici u bivšem krugu FAMOS-a imamo danas četiri fabrike. Tamo je starački dom, imamo fabriku namještaja, fabriku panela… Sve rade uspješno i zapošljavaju skupa 1.000 radnika. Tamo su se ranije proizvodili motori za Mercedes. Proizvodila su se oklopna vozila. Tada je tamo bio jedan visoki tehnološki nivo. Danas imamo nizak tehnološki nivo i vi onda ne možete imati visoke plate.

Hoćete li smanjivati plate ili otpuštati radnike?

Sa povećenjem struje, sa nekakvim fiskalnim kasama… Povećanje plate smo mi dogovorili. Potpisali smo pet kolektivnih ugovora gdje su plate od 510-630 maraka. Ali Vlada FBiH kaže 700, ali bez toga da smanje doprinose. Mi plate dajemo draga srca. Ali na doprinose ide još 150-200 miliona maraka.

Hoćete li pristati na minimalnu platu od 700 maraka?

Mi se ne pitamo.

To je gotova stvar?

Nije gotova stvar. Moraju se kreirati uslovi za povećanje plate. Preduslov je da se napravi ambijent. Mi tražimo da se investicije odlobode poreza na dobit. Time bi nas država značajno pogurala.

Jeste li predložili Vladi FBiH softversku fiskalizaciju, kao sto je to u Hrvatskoj? Istu reformu provodi i RS?

To zaista bi trebalo pitati ministra finansija. Bio je zakon na Parlamentu, ali je “pao”. Mi smo razgovarali sa strukom, IT stručnjacima, i oni su nam rekli da je softversko rješenje najbolje rješenje. Tu se fiskalizacija radi u realnom vremenu. Mi sada imamo zastarjeli sistem.

Niste odgovorili, hoćete li otpuštati radnike?

Ukoliko električna energija zaista ode preko 100 ili 120 posto, kako je najavljeno, rezultat će biti otpuštanje radnika. Direktor ArcelorMittala je jučer jasno rekao da im se više isplati da radnici sjede kod kuće i daju im plate nego da proizvode jer će tako više izgubiti . Mittal vozi 40 posto kapaciteta Željeznica Federacije. To je jedan lanac. Neminovnost je da jedan dio radnika ostane bez posla tamo gdje biznis ne može izdržati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare