Predsjedništvo BiH danas o imenovanju predsjedavajuće Vijeća ministara BiH

Vijesti 22. dec 202207:41 0 komentara
F.Z./N1

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine danas će na vanrednoj sjednici u 16:00 sati na dnevnom redu imati Prijedlog o imenovanju predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto.

Centralna izborna komisija BiH (CIK) je na sjednici održanoj 14. decembra usvojila izvještaj o izvršenim provjerama predloženog kandidata ua predsjedavajuću Vijeća ministara BiH – Borjane Krišto.

Također, član Predsjedništva BiH Željko Komšić (DF) je ranije rekao da će za Krišto imati nekoliko ključnih pitanja prije njenog imenovanja, a koja se odnose na dalji napredak BiH ka članstvu u NATO-u, budući da, kako je dodao, u koalicionom sporazumu stranaka koje su odlučile formirati vlast nakon izbora to nije precizirano.

“Imam, prema mom mišljenju, nekoliko ključnih pitanja, šta se dešava sa NATO-om, pošto ga u tom papiru nema, da li to znači da mi dižemo ruke, kako će se Vijeće ministara postaviti po tom pitanju, šta znači u kontekstu priče, da li se povećava budžet Oružanih snaga BiH”, kazao je ranije Komšić.

Komšić traži od Krišto da objasni plan rada prije glasanja o statusu mandatara

Drugi član Predsjedništva BiH Denis Bećirović (SDP) jučer je u svom saopćenju javnosti, između ostalog, kazao da stranački sporazumi o formiranju vlasti nikada neće biti iznad Ustava BiH, zakona Bosne i Hercegovine i konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH.

Bećirović se oglasio o imenovanju Krišto: Ne izmišljamo toplu vodu

Dodao je i to kako imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH nije nikakva novina u političkom životu BiH.

“Dakle, 2022. godine ne izmišljamo ‘toplu vodu’ u pogledu imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Imenovanje će se obaviti u skladu s Ustavom BiH, Zakonom o Vijeću ministara BiH i Poslovnikom Predsjedništva BiH. Uzgred rečeno, predsjednik SDA Bakir Izetbegović je i prije Općih izbora 2022. javno rekao da mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH 2022. godine pripada HDZ-u. To su činjenice koje se ne mogu sakriti niti sada izokretati”, riječi su Bećirovića.

Podsjećamo, prijedlog HDZ-a za predsjedavajuću Borjanu Krišto već je poslan Predsjedništvu BiH. Nakon dostavljanja u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH poslovnička je obaveza da Komisija za pripremu izbora imenovanja Vijeća ministara BiH odradi svoj posao koji se odnosi na izbor predsjedavajuće i ostalih ministara.

Za izbor Krišto, prema poslovniku Predsjedništva, dovoljna je prosta većina odnosno da, u ovom slučaju, Bećirović i Željka Cvijanović, predsjedavajuća Predsjedništva BiH potvrde kandidaturu.

Prije vanredne sjednice, u 14:00 sati bit će održana i redovna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!