Predsjedništvo BiH podržalo budžet, osiguran novac za izbore i povećanje plata

Vijesti 08. jun 202214:53 > 15:26 0 komentara
N1

Na sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine podržan je Nacrt budžeta za 2022. godinu. "Danas će biti proslijeđen u oba doma Parlamenta BiH i već naredne sedmice može biti usvojen," kaže Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

Vijeće ministara je predložio dokument koji prati tu vrstu priče.

“Razgovarali smo o tome kako ublažiti zahtjeve CIK-a, korigovali na nivo 12.528.000 KM. Vijeće ministara će nakon usvajanja budžeta taj novac isplatiti. Ministar finansija i trezora BiH je pokušao nešto dostaviti što nije dostavljeno na Vijeće ministara i da se ta sredstva dostavljaju. To nismo razmatrali”, naveo je Dodik.

U konačnici, Predsjedništvo BiH je usvojilo budžet koji je u skladu sa odlukom Christiana Schmidta, visokog predstavnika u BiH koji je nametnuo Odluku o finansiranju izbora i naložio da se puni iznos od 12,5 miliona KM odvoji za CIK, međutim, Dodik je naglasio da nisu raspravljali o toj odluci već da je ranije u budžetu bio osiguran ovaj novac, ali da je Bevanda bespotrebno pokretao nezakonitu proceduru.

“Ovo što je Schmidt uradio je obična šarada. Pokušao je u pravni i finansijski nivo uvesti nered. Budžet u formi prijedloga se danas šalje u oba doma Parlamenta BiH i iduće sedmice se može usvojiti. To nije zbog Schmidta. On je lažni visoki predstavnik”, poručio je Dodik.

Govorio je i o inicijativi Otvoreni Balkan poručivši da bi Predsjedništvo BiH trebalo ovlastiti Vijeće ministara da mu pristupi.

“Tražio sam da se razriješi dužnosti Šefik Džaferović koji sam nastupa u vanjskoj politici i nema, ama baš nikakva dodatna ovlaštenja i ne može da uzurpira vanjsku politiku. On nije poštovao poslovnik. Desilo se i da je ministar finansija dostavio nešto što nije bilo usvojeno na Vijeću ministara, pokušao je da kaže da se ta sredstva odobravaju po nalogu visokog predstavnika, to je izbačeno”, zaključio je Dodik.

Dodik je dodao i to da je danas Predsjedništvo BiH podržalo povećanje plata zaposlenima u institucijama BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!