Predstavljeni rezultati kampanje za pomoć žrtvama nasilja u porodici

Vijesti 26. maj 202115:38 0 komentara
Fena

U okviru regionalnog projekta "Sprovođenje normi, mijenjanje stavova“, kojeg finansira Europska unija, a provodi UN Women, U.G. Vive žene Tuzla u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona posljednjih mjeseci provodile su projekt "Prevencija i sprječavanje nasilja na području Tuzlanskog kantona“.

Osnovni zadatak projekta je bio obezbijediti zaštitu žrtvama nasilja u porodici kroz dosljedno podnošenje zahtjeva za izricanje zaštitnih mjera.

Jedna od aktivnosti spomenutog projekta je i medijska kampanja “Čuješ, vidiš, znaš – reaguj!“, koja je danas privedena kraju.

“Ovaj projekt je za nas izuzetno značajan jer poprilično je dugo trajao. Nažalost, još uvijek javnost nije svjesna da sve što vide, čuju, trebaju prijaviti. Kada smo počeli projekt, broj izrečenih zaštitnih mjera bio je oko 20 posto, dok se za period od tri mjeseca koliko je trajala kampanja, taj procenat povećao na 59 posto. To vam govori da je ova kampanja uspješna i da treba nastaviti ovim intenzitetom, a sve u cilju brze i efikasne pomoći ženama i djeci, žrtvama nasilja u porodici”, izjavila je predsjednica UG Vive žene Jasna Zečević za Fenu.

Pripremne aktivnosti su provedene u saradnji s MUP-om Tuzlanskog kantona i za Udruženje građana Vive žena Tuzla najznačajnije je, kako kažu, potpisivanje Protokola o saradnji sa kantonalnim MUP-om.

Iz UG Vive žene su zadovoljne zakonskom regulativom koja rješava problem nasilja u porodici i saradnjom sa službenicima policije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!