Predstavnici nekih EU zemalja ne dolaze na Nacionalni dan Srbije zbog Dodika?

Vijesti 12. feb 202219:19 > 13. feb 2022 14:22
N1

Novi "šamar" za Milorada Dodika. Prema pisanju pojedinih medija, neke od EU zemalja otkazale su prisustvo obilježavanju Nacionalnog dana Srbije u Orašcu jer će tamo biti i Dodik. Ipak politički vrh Srbije, kao i Republike Srpske zbog toga nije pretjerano zabrinut.

“Ne znam ni ko neće doći, koje su to zemlje, ni ko je to rekao, ni kako je rekao, ali mi nije palo na pamet da odustanem od obilježavanja Prvog srpskog ustanka”, odlučan je Milorad Dodik.

Posljednjih osam godina Republika Srbija i Republika Srpska zajednički obilježavaju važne datume, a jedan od njih je i Sretenje, Prvi srpski ustanak, i do sada to nije bio problem, ja ne znam ni koje su zemlje EU to rekle i kako se to dešava ali nisam se ni uputio u taj problem, naravno da ću ja biti na tom obilježavanju zato što naprosto ne vidim nijedan razlog zbog kojeg ja ne bih bio tamo prisutan a i rukovodstvo RS“, smatra Dodik.

Ko je, kako i kada rekao da zbog Dodika neće doći u Orašac, nije poznato ni ministru vanjskih poslova Ivici Dačiću. No, važno je da Dodik dođe.

To nije razuman potez, zato što ne mogu oni da uslovaljajvaju ko će biti prisutan na proslavama, obeležavanjima u Srbiji. Naročito zato što nisam primetio da su uslovljavali svoje učešće prisustvom nekih drugih. Predstavnici zemalja Zapadnih i Istočnih nisu učestvovali ni u podizanju ustanka, prema tome neće se previše osetiti njihovo odsustvo“, ističe Ivica Dačić.

Za bar dvije velike svjetske sile, Srbija će uvijek biti hegemon na Balkanu, kaže predsjednik Aleksandar Vučić. Ne postoji dovoljno mala Srbija da je oni ne bi nazvali velikom. Uvijek će Srbija da im bude kriva, nastavlja.

Srbija danas gleda kako da odgovori na sve pritiske kojima je izložena čak i kada ih nema na direktan način, svakodnevno su prisutni i kroz svaki razgovor se provlače i po pitanju Kosova i po pitanju RS bez obzira na naš vrlo principijelan stav u poštovanju integriteta BiH, dakle svakoga dana se s tim suočavate, pa se postavlja pitanje, a šta je to što mi možemo da uradimo, dignemo ruke i kažemo, Kosovo je nazavisno, RS nas uopšte ne interesuje, baš nas briga da li živi ijedan Srbin u CG, jer oni će prema njima da se odnose divno, a odnosiće se divno tako što će da im uzmu crkvu“, kazao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Odmah potom Vučić poziva na regionalnu saradnju kroz Otvoreni Balkan. Istovremeno, ministar policije Vulin zagovara ideju “srpskog sveta” kao najvažnijeg zadatka njegove generacije. Upravo o ovome piše DW, i to pod naslovom: Milošević je mrtav, ali njegova ideja živi.

Beograd se mora pobrinuti za svoje zemljake u susjednim državama da ih se tamo ne zapostavlja, čuje se. To je onda i “opravdanje” da se Beograd želi umiješati u Bosni i Hercegovini, u Kosovo, u Hrvatsku i u Crnu Goru. Jer posvuda tamo žive djelom i velike srpske nacionalne manjine. Zapravo je logično da se slavi uskrsnuće Miloševićevih ideja“.

Iz vrha Srbije kao i Republike Srpske nema ni konkretnog obrazloženja zašto nije održan ranije najavljeni veliki januarski Sabor, kao i najavljivana sjednica vlada. Tek su nam pojedini rekli kako tačan datum održavanja sjednica nije bio ni zakazan.

Opširnije u prilogu Adise Imamović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad