Predstavnici organizacija VKBI, HNV, SGV i Foruma parlamentaraca sa Schillingom

Vijesti 29. okt 202119:25 0 komentara
VKBI, HNV, SGV

Predstavnici organizacija civilnog društva VKBI, HNV, SGV i Foruma parlamentaraca BiH 1990 danas su održali višesatni sastanak s bivšim visokim predstavnikom Christianom Schwarz-Schillingom. 

Schwarz-Schilling je dao punu podršku “Principima za izmjene Ustava Bosne i Hercegovine”, koje promoviraju ove organizacije u cilju uređenja države na građanskim i demokratskim principima.

Schwarz-Schilling je poručio kako će od visokog predstavnika Christiana Schmidta zahtijevati da primi predstavnike organizacija, te da podrži uključivanje civilnih organizacija u aktuelne procese u kojima se govori o izmjenama Ustava BiH s obzirom da se radi o organizacijama koje u sebi nose nacionalni predznak, a zalažu se za građansko uređenje. Također, on je naveo i da će na uključivanju civilnih organizacija insistirati i kod šefa Delegacije EU u BiH Johanna Sattlera.

Bivši visoki predstavnik je domaćinima prenio i kako će o “Principima za izmjene Ustava BiH” upoznati i veliki broj evropskih parlamentaraca kojima će uputiti poruku da će, ukoliko principi evropskih konvencija o ljudskim pravima padnu u BiH pasti i cijela Evropa.

Schwarz-Schiling će s organizacijama civilnog društva održati pres-konferenciju u utorak te o svemu upoznati širu bh.javnost, saopćeno je iz ovih organizacija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!