Predstavnici sindikata se okupili ispred Vlade KS i iznijeli svoje zahtjeve

Vijesti 30. nov 202110:29 > 10:33 1 komentar
N1

Članovi osam sindikata koji platu primaju iz budžeta Kantona Sarajevo, kantonalnog Fonda zdravstvenog osiguranja i komunalne privrede okupili su se danas ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo kako bi iznijeli svoje zahtjeve.

U protestu učestvuju Kantonalni odbor Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i vaspitanja FBiH u Kantonu Sarajevo, Sindikat policije Kantona Sarajevo, Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo, Sindikat Univerziteta u Sarajevu, te Koordinacija Kantona Sarajevo Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH.

U štrajku upozorenja učestvuju i članovi Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, vaspitanja, nauke i kulture BiH u Kantonu Sarajevo, zatim kantonalnnog Sindikata radnika u zdravstvu, te Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede Kantona Sarajevo.

Na transparentima je istaknuto da žele dostojanstvene plate te su onda prozvali premijera Kantona Sarajevo Edina Fortu poručujući mu da im vrati sve pare.

Njihovi zahtjevi se uglavnom odnose na to da se poveća osnovica za obračun plata radnicima, a što nije urađeno jer, kako su ranije naveli, u nacrtu budžeta KS za 2022. godinu bez pregovorima sa sindikatima, a koji se na dnevnom redu nalazi na današnjoj sjednici, to nije planirano.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Osim toga, istakli su i to da Vlada KS ignoriše socijalni dijalog i pregovore sa sindikatima iz djelatnosti komunalne privrede i zdravstva koji traže povećanje plata za 10 posto, odnosno, usaglašavanje koeficijenata i potpisivanje kolektivnih ugovora za djelatnosti komunalne privrede i zdravtstva u KS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare