Predstavnički dom FBiH donio niz odluka za suzbijanja širenja zaraze

Vijesti 19. mar 202107:16 > 07:45 1 komentar
N1, ilustracija

Predstavnički dom Federalnog parlamenta odobrio je na vanrednoj online sjednici sazvanoj zbog pogoršane epidemiološke situacije više zaključaka koje su predloženili zastupnici i parlamentarni Odbor za zdravstvo.

Stranka demokratske akcije (SDA) inicirala je, a Predstavnički dom uvažio većinom glasova, da vlade kantona i kantonalni krizni štabovi po potrebi uvode restriktivnije mjere u njihovim sredinama u cilju suzbijanja zaraze, kao i da inspekcije i policija uspostave odgovarajući nadzor nad provođenjem epidemioloških mjera u cilju zaštite zdravlja i života građana.

Jednim od zaključaka Doma predloženih iz klupa SDA naloženo je hitno aktiviranje granta za zdravstvo radi podrške zdravstvenim ustanovama te odobravanje novca za dodatni prijem zdravstvenih radnika svih profila i nabavku neophodne medicinske opreme zdravstvenim ustanovama.

Na prijedlog Odbora za zdravstvo, naloženo je davanje veće ingerencije Federalnom kriznom štabu prilikom donošenja uniformnih mjera u cilju suzbijanja brzog širenja zaraze virusom SARS-CoV-2 za područje cijele Federacije.

Naloženo je i pooštravanje kontrole već donesenih mjera u cijeloj Federaciji BiH, kao i uvođenje obaveze osobama koje ulaze u Bosnu i Hercegovinu da prilože negativan PCR test.

Izražena je podrška ad-hoc timu koji je oformila Federalna vlada, zaduženom za razmatranje ponuda i pregovora o nabavci vakcina protiv koronavirusa.

Na sjednici nije odobren prijedlog zastupnika Demokratske fronte da Vlada FBiH ponovno proglasi stanje nesreće u Federaciji, ali jeste da u raspodjeli novca s federalnog nivoa sve bolnice u Federaciji dobiju dio shodno mjerama koje prakticiraju, budući da sve učestvuju u liječenju pacijenata zaraženih koronavirusom.

VEZANE VIJESTI

Također je većinom glasova, na prijedlog DF-a, odobreno da Federalna vlada omogući nabavku PCR laboratorija kantonima koji nemaju takve laboratorije – Bosanskopodrinjskom, Zapadnohercegovačkom i Kantonu 10.

Od mnoštva zaključaka, odnosno mjera koje su u cilju borbe s pandemijom u FBiH predložili zastupnici Socijaldemokratske partije BiH, većinom glasova je Vlada FBiH zadužena da nastavi i dodatno intenzivira aktivnosti na daljnjoj direktnoj nabavci vakcina s ciljem dostizanja potpune imunizacije u što kraćem roku kod najmanje dvije trećine stanovnika.

Na prijedlog SDP-a, odnosno na osnovu zaključka Predstavničkog doma izglasanih na inicijativu te stranke, Vlada također treba da ograniči marže na sve lijekove i imunološke te vitaminske dodatke potrebne za liječenje i prevenciju zaraze koronavirusom, a Federalna uprava za inspekcijske poslove i Ministarstvo unutrašnjih poslova FBiH da maksimalno pojačaju kontinuiranu kontrolu i nadzor nad poštivanjem donesenih naredbi i epidemioloških mjera.

Izglasani su i prijedlozi zastupničkog kluba HDZ-HNS da Federalna vlada, shodno aktuelnoj situaciji, dostavi hitno u parlamentarnu proceduru prijedloge izmjena i dopuna odgovarajućih zakona, kao i da donosi mjere iz njene nadležnosti u skladu s propisima i vodeći računa o određenim kriterijima.

Ova vanredna sjednica Predstavničkog doma je okončana nakon cjelodnevnog rada. Naredna, redovna, sazvana je za 30. marta.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare