Predstavnički dom FBiH podržao Prijedlog budžeta za 2022. godinu

Vijesti 28. mar 202220:20 1 komentar
Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine

Predstavnički dom Parlamenta FBiH podržao je danas Prijedlog budžeta za 2022. godinu.

Za budžet su glasala 52 zastupnika, 24 je bilo protiv, a pet suzdržanih.

Budžet Federacije BiH za 2022. godinu predložen je u iznosu od 5.597.618.777 KM i veći je za 2 posto od Budžeta Federacije BiH za 2021. godinu, odnosno za 116,4 mil. KM.

Da bi budžet postao operativan potrebno je da ga usvoji i Dom naroda ovog parlamenta.

Vlada FBiH utvrdila je amandmane na prijedlog budžeta FBiH za 2022. godinu:

U prijedlogu budžeta na razdjelu 16 Federalno ministarstvo finansija – kapitalni transferi – japanski grant umanjiti za 3 miliona KM preusmjeriti na kapitalne transfere kantonima i općinama,

U prijedlogu budžeta sa pozicije Federalnog ministarstva finansija – kapitalni transferi – japanski grant umanjuje se za 300.000 KM a ta sredstva se preusmjeravaju institucijama kulture i umjetnosti od značaja za BiH.

Vlada je odbila amandmane Lane Prlić, Kluba PDA i Jasmine Zubić, koje su zastupnici potom odbili. Četiri amandmana Kluba Naroda i pravde odbila je Vlada FBiH. Iz ovog kluba su tražili da se Predstavnički dom izjasni o prva dva amandmana. Oni su odbijeni i na sjednici Predstavničkog doma. Amandman Huseina Rošića i Asima Kambera Vlada nije prihvatila, a Rošić i Kamber su prihvatili izjašnjenje Vlade. Vlada FBiH nije prihvatila amandman Edite Mazić a i ona je prihvatila izjašnjenje Vlade FBiH. Vlada FBiH nije prihvatila dva amandmana Kluba HDZ-a, a i oni su prihvatili obrazloženje Vlade. Zastupnici Prlić, Nasiha Pozder i Amer Obradović predložili su tri amandmana, koje je Vlada odbila, a prvi amandman odbili su i zastupnici.

Vlada nije prihvatila ni sedam amandmana Kluba Koalicije Država, odakle su tražili izjašnjavanja Doma o amandmanima 1, 4 i 5. Odbio ih je i Predstavnički dom.

Klub Naše stranke uložio je 27 amandmana, Vlada FBiH nije prihvatila niti jedan. Iz Kluba su tražili izjašnjenje Doma o amandmanima 3, 6, 9, 18 i 22. I Predstavnički dom ih je odbio.

Tokom glasanja o amandmanima Naše stranke iz ovog Kluba su snimali glasanje, na šta je reagovao Dževad Adžem i optužio ih za neovlašteno snimanje, što po njegovom mišljenju krši Poslovnik. Predsjedavajući Mirsad Zaimović je kazao da će ovo biti provjereno za naredne sjednice.

Vlada FBiH nije prihvatila ni amandman Irfana Čengića, koji je kazao da obrazloženje Vlade nema smisla i zatražio da se izjasni Predstavnički dom. Ishod je bio isti, pošto za usvajanje amandmana nije bilo dovoljno ruku zastupnika. Isto su prošli i amandmani Tahira Nuhića.

Vlada FBiH prihvatila je amandman Ankice Kolar Jurčević,kao i i dva amandmana SDA i HDZ-a i oni postaju sastavni dio budžeta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare