Predstavnički dom – kako do rješenja?

Vijesti 20. sep 202119:37 0 komentara
N1

Zakon može proći u Predstavničkom domu, ali ne i u Domu naroda. S obzirom da kolegiju neće prisustvovati Nebojša Radmanović, zakon se vraća u Predstavnički dom gdje u drugom krugu glasanja može proći i ako se parlamentarci iz RS ne pojave na sjednici. No, tamo gdje odlučuju klubovi u Domu naroda, nijedan zakon bez entitetske većine ne može proći.

Milorad Dodik je ranije najavio da je Republika Srpska planirala sredstva od 21 milion KM za isplatu plata državnim službenicima iz tog entiteta koji rade u institucijama BiH. S druge strane dodao da će se parlamentraci vratiti odlučivanju kada se suspenduju izmjene Krivičnog zakona BiH.

Opozicionari iz RS smatraju da je odgovornost upravo na SNSD i partnerima, najavu entitetskog izmirenja državnih plata označavaju populizmom.

Radi podsjećanja, Zakon o zabrani negiranja genocida predlagan je kroz nekoliko poslaničkih i delagatakih inicijativa u oba doma, no nikada nije prošao ni dnevni red. Srpska pozicija u Predstavničkom domu s druge strane jeste za razgovore koje treba kako kažu da inicira bošnjačka strana. Izdvajanje iz entitetskog budžeta danas nisu komentirali, no jesu odluku Ustavnog suda BIH po apelaciji Milorada Živkovica iz 2008. gdje je izričito rečeno da se ne smije ugroziti finansiranje BiH, odnono kako tvrde plate ne mogu biti ugrožene.

U svemu navedenom zanimljivo je i obraćanje Nikole Lovrinovića iz HDZ-a koji je upozorio da je i posljednja kriza samo odraz parlamentarne većine koja ne funkcionira.

Predstavnički dom danas je kolegiju na usaglašavanje uputio i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akcizama u BiH, a u drugom krugu glasanja, podržao je još nekoliko izvještaja, informacija i poslaničkih inicijativa.

Opširnije u prilogu Tine Jelin-Dizdar:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!