Predstavnički dom Parlamenta BiH: Deklaracija i interpelacija

Vijesti 28. apr 202119:19 0 komentara
N1

Deklaracija i interpelacija - ni jedno ni drugo nije prošlo. Deklaracija se odnosila na prijedlog poslanika Nenada Nešića da se usvoji deklaracija kojom bi se osudile izjave predsjednika SDA Bakira Izetbegovića. Interpelacija, da se rad Savjeta ministara ocijeni lošim, kroz sedam tačaka. I sve je to trajalo četiri sata uz ozbiljne međusobne optužbe, bez ikakvog cilja.

Bakir Izetbegović je uplašio narod, kaže Nenad Nešić poslanik DNS-a i smirivao uplašenog prijatelja Bošnjaka koji ga je pitao, hoće li rat? Uputio je Deklaraciju o osudi izjava predsjednika SDA. Jedni kažu, ne mogu se osuditi jedni, a da se ne osude i drugi političari, poput Milorada Dodika. Drugi kažu, Nešić nije pozvan da bilo šta komentariše, jer za njega BiH nije njegova domovina

Srbe, srpski narod naziva lošim narodom. Da prisustvo srpskih sveštenika u školama naziva primitivizmom. Šta još treba da se desi da mi ovdje u BiH počnemo normalno živjeti“, upitao je Nenad Nešić, poslanik DNS-a u PD PSBiH.

Nikako se ne može dovesti u pitanje genocidaši i da se poveže sa izjavom da se odnosi na neki narod“, naglasio je Adil Osmanović, poslanik SDA u PD PS BiH.

Interpelacija, ni ona nije prošla sa svojim zaključcima. Odgovorni su kažu u tekstu u Savjetu ministara po mnogim osnovama, a ključna je da nisu zaštitili građane, niti su adekvatno reagovali u nabavci vakcina. Predsjedavajući Tegeltija odgovara, slikovito.

Pa znate, uvijek zagledate komšijsko dvorište, gledate da li je trava tamo malo zelenija. Šta bi opozicija drugo radila nego to tražila“, istakao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Jer je činjenica da nisu nabavili vakcine, kao što je činjenica da su vama ovdje na pres-konferenciji, čini mi se 21. januara obećali, dva premijera i predsjedavajući Savjeta ministara da ide masovna nabavka, direktno od proizvođača. I prođe otad’, što kažu u pjesmi i ništa se ne desi“, komentarisao je Saša Magazinović, potpisnik interpelacije (SDP BIH).

Ni većina se u potpunosti ne slaže sa onim što radi Savjet ministara. Jedni kažu, to je izbor građana i oni su jedni od odgovornih, jer su ih birali, drugi da je ovo samo pokazatelj kako država ne funkcioniše.

Prije svega iz redova oporbenih stranaka, a dijelom nekada i iz redova parlamentarne većine, dolazi zahtjev da Vijeće ministara radi protivustavne radnje. Puno je toga što se traži od Vijeća ministara što nije u ingerencijama Vijeća ministara, niti može reagirati po tom osnovu. Da li je ono dovoljno iskoristilo one kapacitete koje ima, ja evo isto mislim da nije. Ali su okolnosti sasvim drugačije, nego kad je počelo raditi. Pandemija je promijenila sve“, kazao je Nikola Lovrinović, poslanik HDZ-a BiH u PD PS BiH.

Ja mislim da im je ocjena 1, velika ocjena. Radi se o Savjetu ministara koji je učinio toliko da je BiH na začelju svih mogućih mjerenja rezultata rada kada je u pitanju pandemija“, naglasio je Mirko Šarović, poslanik SDS-a u PD PS BiH.

Evo pozdrav gospodinu Šaroviću. Kada je gospodin Šarović obezbijedio podršku na izborni ciklus od 2014-2018, obavljao je svoju funkciju. Nismo ga prozivali i tražili mu puno ostavku. Ali evo, on smatra da je za njegov politički uspjeh potrebno da traži naše ostavke. Ali evo mi ćemo se iduće godine susresti na izborima“, kazao je Tegeltija.

I dok se dese ti izborni susreti, potrebni su rezultati. Ovaj saziv Savjeta ministara od svog postojanja predložio je sedam zakona, od kojih su pet izmjene i dopune postojećih. Budžet nije usvojen, a ne zna se hoće li i biti u ovom kvartalu. Ali predsjedavajući kaže da se radi mukotrpno i najavljuje da će BiH, vjerovatno, do kraja juna, imati 2 miliona vakcina. Još jedno obećanje. Da li će i ovim iznevjeriti mnogobrojne građane koji čekaju svoju dozu vakcine?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!