Predstavnički dom Parlamenta FBiH raspravlja o statusu roditelja njegovatelja

Vijesti 27. jul 202107:37 0 komentara
Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine danas bi trebalo da se izjasne o predloženom zakonu o roditeljima njegovateljima u Federaciji BiH.

Cilj zakona je da se jednom od roditelja osoba s invaliditetom prizna pravo na status “roditelja njegovatelja”, te da mu se omogući mjesečna naknada uz pripadajuće doprinose za penzijsko-invalidsko, zdravstveno osiguranje i osiguranje za vrijeme nezaposlenosti.

Kako je definisano, roditelj njegovatelj je roditelj djeteta sa 100 postotnim invaliditetom koje ne može samo udovoljiti svojim osnovnim životnim potrebama. Pravo na ovaj status priznaje se jednom od roditelja osoba sa invaliditetom sa 100 postotnom oštećenjem organizma i pravom na dodatak za njegu i pomoć druge osobe prve grupe. Ako u porodici ima dvoje ili više osoba sa invaliditetom, taj status mogu steći oba roditelja.

Vlada FBiH je 8. jula usvojila Prijedlog zakona, a 22. jula utvrdila amandmane.

Prijedlog zakona o reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca, dopunu Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na razini FBiH, izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, te izmjene i dopune Zakona o penzijsko i invalidskom osiguranju također su na dnevnom redu.

Poslanici će razmatrati i nacrte zakona o zaštiti od nasilja u porodici, zakona o sportskim klubovima u FBiH, kao i izmjene i dopune Zakona o izvršnom postupku. Također, razmatrat će finansijske planove nekoliko ustanova.

Sjednica je zakazana za 10 sati u Hotelu Hills u Sarajevu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!