Predstavnik Hrvatske odbacio optužbe Alkalaja

Vijesti 02. nov 202221:55 4 komentara
N1

Predstavnik Hrvatske u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija pozdravio je mandat visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta odbacivši optužbe bh. ambasadora u UN-u Svena Alkalaja koji je zaključio kako je Schmidt "sarađujući sa Hrvatskom na izmjenama Izbornog zakona BiH počinio krivično djelo".

Hrvatski predstavnik je kazao da u BiH postoje snage “koje propitkuju Dayton i žele dominaciju”.

“Podržavamo rad Schmidta. Sad je red na ustavnim reformama da se donesu odluke koje će dovesti do legitimnog zastupanja na svim nivoima, kao i pravo svih građana da budu izabrani. Pozivamo relevantne političke aktere da preuzmu odgovornost i da se što prije formiraju vlade”, kazao je.

Istakao je kako je bh. ambasador Sven Alkalaj večeras iznio teške optužbe na račun Schmidta i Hrvatske da su radili zajednički na izmjenama Izbornog zakona odbacivši ovakve navode.

“Schmidt je donio odluku nezavisno i intervenisao je samo prema svom mandatu. On zaslužuje našu podršku, a ne kritike i optužbe”, kazao je predstavnik Hrvatske.

Na kraju svoga obraćanja poručio je kako su Hrvati u Bosni i Hercegovini po četvrti put uskraćeni za svoga “legitimnog predstavnika” u Predsjedništvu BiH i da nisu glasali za Željka Komšića, ocijenivši kako to krši Dejtonski sporazum.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare