Predstavnik Ruske Federacije: Inzko je bio autokrata, OHR je izvor problema

Vijesti 03. nov 202121:53 > 04. nov 2021 10:37 0 komentara
Obraćanje Ruske Federacije

Kineski predstavnik je u kratkom obraćanju pred Vijećem sigurnosti u UN nakon usvajanja rezolucije kojom se produžava mandat misije EUFOR na dodatinh 12 mjeseci kazao kako se BiH suočava sa izazovima te da te izazove moraju rješavati narodi BiH. Pozvao je na dijalog i sve strane da učestvuju u istom.

Međunarodnu zajednicu je pozvao da zauzme nepristrasan stav i uzme u obzir stavove svih strana u BiH.

Predstavnik Ruske Federacije Vassily Nebenzia je izrazio zabrinutost pogoršavanjem političke situacije u BiH najvećom u postratnom periodu, kazavši da je situacija usložnjena neodgovornim djelovanjem u ime vanjskih snaga. Kao rezultat tok djelovanja sva dostignuća u smislu pomirenja su sada ozbiljno ugrožena, dodao je. Naglasio je kako Rusija ne može ostati ravnodušna na takvu pojavu, budući da je ona garantor Dejtonskog sporazuma. Optužio je neke “kolege”, ne imenujući zemlje čiji su predstavnici, da su zauzeli “preziran stav” naspram suvereniteta BiH te nedostatkom želje da izađu iz uloge “čuvara BiH”, dodavši da te zapadnjačke zemlje okružuju Ured Visokog predstavnika.

Za bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka je kazao da se ponašao kao autokrat koji je nametnuo izmjene Krivičnog zakona, “suprotno mišnjenju bosanske strane”, što je izazvalo neslaganja u zemlji i retoriku između predstavnika zemlje.Dodao je kako su iste kolege “pokušale” imenovati gospodina Schmidta na tu poziciju na jedan “neceremonijalan način” i kršeći međjunarodni zakon kao i uspostavljenu praksu imenovanja na ovu poziciju. Ova pozicija je i dalje upražnjena, podvukao je i dodao kako trenutno ne postoji ni visoki predstavnik niti kandidat na tu poziciju. Aktuelni izvještaj Visokog predstavnika koji je poslan misijama u UN-u je nazvao “dokumentom koji cirkulira” i inercijom je nazvan izvještajem Visokog predstavnika, te da Vijeće sigurnosti nema obavezu da ga razmatra.

Kazao je da se radi o pristrasnom i anti-srpskom dokumentu čiji je jedini cilj da uništi svaki tračak razumijevanja i suradnje u zemlji. Za OHR je još rekao da je postao izvor problema koji prijete dejtonskoj strukturi zemlje. Na kraju je dodao kako izlaganje predstavnika BiH u UN Svena Alkalaja nema podršku svih bh. entiteta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!