Pregovori o budućnosti BiH: Populizam ili neophodnost

Vijesti 22. jun 202119:09 4 komentara
N1

Osim što preuzimaju zasluge za sportske uspjehe kojima nisu doprinijeli, bh. političari ne doprinose ni rješavanju političke krize u zemlji, koju uglavnom sami izazivaju. Lider SDA Bakir Izetbegović je objavio kako više o Izbornom zakonu neće pregovarati isključivo s HDZ-om. U međuvremenu, SNSD objavljuje kako pokreće političke pregovore o budućnosti Bosne i Hercegovine, kojima se priključuje i HDZ. No, u pregovaračkom timu nije opozicija u Republici Srpskoj, a za priču nisu zainteresovani ni u SDA. Dok svi imaju drugačije vizije BiH, rijetko koji politički razgovor se privede kraju i dođe u fazu realizacije.

Sastanak na Mrakovici, potom Zaključci Narodne skupštine, rezultirali su formiranjem tima političkih predstavnika iz Republike Srpske ali i Federacije. Tema: budućnost Bosne i Hercegovine. Način funkcionisanja institucija koji bi odgovarao svim stranama. No, PDP, SDS, na koncu SDA – ne žele biti dio takvih pregovora.

Što se tiče Bošnjaka, bošnjačke politike, evo konkretno SDA ja to prepoznajem kao zabijanje glave u pijesak, znate, možete da idete da pravite neku izložbu, a ne možete da sjedite kod kuće da razgovarate s onima s kojima trebate urediti kuću i dvorište da vidite kako će to funkcionisati. Razlog za to je to što su oni razmaženi čitav niz godina i što im se uvijek izlazilo u susret kada su u pitanju stranci“, kazala je Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske.

A o budućnosti Bosne i Hercegovine može se samo razgovarati na bazi potpunog poštivanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta. Može se razgovarati samo ako će se tražiti najefikasniji modeli za, između ostalog, EU i NATO put, povoljan poslovni ambijent, uspostavljanje vladavine prava – odgovara Denis Zvizdić.

Najavljeni razgovori o bilo kakvim drugim vizijama budućnosti BiH su izraz čistog populizma, političke utopije i bježanja od stvarnih životnih problema i potreba, i zbog toga su, a vrijeme će to i pokazati, unaprijed osuđeni na propast“, istakao je Zvizdić.

Uprkos protivljenju potpredsjednik Federacije, Melike Mahmutbegović i Milana Dunovića, predsjednik entiteta Marinko Čavara, ujedno i jedan od najviših zvaničnika HDZ-a, prihvatio je poziv Željke Cvijanović.

Mislim da razgovori u ovom formatu da kažemo naroda i entiteta nam je jasno neophodan, bez obzira što neki osuđuju takav jedan postupak, ja ne bih uopšte, ja ga čak smatram dobronamjernim“, rekao je Marinko Čavara, predsjednik FBiH (HDZ).

Tako se politički pregovori prebacuju na novi poligon, nakon što su oni federalni o izmjenama Izbornog zakona, između ključna dva partnera, SDA i HDZ-a očito propali, što je nedavno potvrdio i predsjednik jedne od tih stranaka Bakir Izetbegović.

Nakon skoro godinu zajedničkih pokušaja da se pronađu rješenja, ocijenio sam da je pregovarački format koji obuhvata samo predstavnike SDA i HDZ-a BiH iscrpio svoje mogućnosti. SDA je spremna nastaviti pregovore, ali isključivo u formatu koji bi okupio predstavnike svih parlamentarnih stranaka te domaće i strane pravne eksperte u savjetodavnom kapacitetu“, izjavio je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Dvije stranke u ovom slučaju HDZ i SDA ne mogu dogovarati ustavne promjene, nije to bilateralno pitanje, dvije političke stranke, zna se kakva je procedura za ustavne promjene. Tu ide jedna široka rasprava Parlament, stručnjaci, zainteresirane javnosti, nevladinih organizacija, pravnih eksperata“, komentarisao je Zijad Bećirović, direktor IFIMES-a.

Za SDA je, tvrde, neprihvatljivo bilo koje rješenje spornog Zakona koje će dalje produbiti etničke podjele. A u posljednjoj Rezoluciji HNS BiH poručuje kako je legitimno političko predstavljanje u svim institucijama vlasti, donja granica ispod koje neće ići niti jedan hrvatski politički predstavnik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare