“Prekinite razgovore s korumpiranim političarima, pomozite građanima BiH”

Vijesti 18. apr 202107:48 > 07:49 7 komentara
Facebook

"Prekinite razgovore s korumpiranim političarima i pomozite građanima BiH", navodi se u apelu neformalne grupe građana iz" Građanske inicijative za dostojanstvenu BiH".

Pismo su uputili ambasadama SAD-a, Njemačke i Francuske, Misije EU u BiH i OHR-u. Uputili su zahtjev za “hitnim prekidom dosadašnje prakse pregovaranja o ključnim pitanjima budućnosti naše domovine sa političkim liderima koji snose najveću odgovornost i krivicu za postojeće stanje u kojem se nalazi BiH i svi njeni građani”.

“Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović, za koje postoje indicije, a što se i procesuira pred nadležnim institucijama, su korumpirani, nacionalistički političari koji se lažno predstavljaju nacionalnim liderima prvenstveno zahvaljujući višegodišnjim manipulacijama duboko kompromitiranim izbornim procesom, a koji se nalaze na slobodi isključivo zato što kontroliraju tužilaštva i sudove za koje postoji osnovana sumnja da ne procesuiraju optužbe za njihov višegodišnji drski kriminal i sijanje međunacionalne mržnje”, navode u pismu.

Prekinite razgovore s korumpiranim političarima

Ističi kako su veliku uznemirenost građana izazvale informacije o tome da je i u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, prilikom nedavnog susreta sa predsjednikom Republike Slovenije, “vođen razgovor o mogućnostima uništenja naše domovine, odnosno mirne etničke podjele Bosne i Hercegovine”.

“U ime ogromnog, najvećeg broja građana Bosne i Hercegovine poručujemo vam: Bosna i Hercegovina se ne može podijeliti, a svaki obnovljeni pokušaj etničke podjele naše domovine završiće se neuspjehom, uz novo prolijevanje krvi, žrtve, razaranja i rat koji se neće odvijati samo unutar njenih granica. Podsjećamo vas da ste u bliskoj prošlosti iznevjerili obećanja data i sebi i nama: govorili ste “nikad više Aušvic”, a onda ste 1995. godine omogućili genocid u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija u Srebrenici. Tada ste na isti način tretirali građane koji su se branili, branili su svoje domove i međunarodno priznatu Bosnu i Hercegovinu i one koji su skoro četiri godine, pred vašim očima, terorizirali civile, čineći pritom genocid, monstruozne ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Nažalost, sa istom praksom nastavljate i danas, jednako se odnosećii prema onima koji negiraju i slave genocid i udruženi zločinački poduhvati prema onima koji su njihove žrtve”, ističu.

Njihovi zahtjevi

1. Odmah prekinite sve razgovore o reformama u Bosni i Hercegovini sa nelegitimnim, korumpiranim, nacionalističkim liderima ogrezlim u kriminalu, kakvi su Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović;

2. Pomozite građanima Bosne i Hercegovine u nabavci prijeko potrebnih vakcina protiv covida-19;

3. Sve razgovore o ustavnim i promjenama Izbornog zakona vratite u okvire standarda jednakih prava za sve građane Bosne i Hercegovine, u skladu sa preporukama Vijeća Evrope i Venecijanske komisije, te presuda Evropskog suda za ljudska prava;

4. Sve razgovore o ustavnim i promjenama Izbornog zakona vratite u institucije Bosne i Hercegovine, uz ravnopravan tretman vladajućihi opozicionih partija, te predstavnika nevladinih organizacija i akademske zajednice;

5. Hitno pomozite u stvaranju neophodne infrastrukture (elektronsko glasanje, zakonito glasanje putem pošte, nadzor nad kompletnim izbornim procesom, uključujući i nadzor nad biračkim spiskovima, izbor biračkih odbora i brojanje glasova, stvaranje osposobljenje organizacije ili koalicije organizacija civilnog društva za nadzor izbora, pomoć profesionalnim medijima…) radi stvaranja preduslova za prve istinski demokratske izbore u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini;

6. Iskoristite svoj uticaj i moć za hitnu reformu pravosuđa u Bosni i Hercegovini

Od vas očekujemo djela

“Uvjeravamo vas da ne postoji bolja investicija u Bosnu i Hercegovinu od pomoći njenim građanima u stvaranju demokratskog, građanskog, sekularnog društva i pravne države. Pred vama je izbor, da li ćete pomoći građanima Bosne i Hercegovine ili lažnim, korumpiranim nacionalističkim “vođama naroda” koji decenijama širenjem straha kao taoce drže sve njene građane. Od vas ne očekujemo riječi, već djela”, navodi se u pismu Građanske inicijative za dostojanstvenu Bosnu i Hercegovinu.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare