Prekinuta sjednica Gradskog vijeća Sarajeva

Vijesti 24. mar 202112:53 > 12:54 6 komentara
FENA/Hazim Aljović

Sjednica Gradskog vijeća Sarajeva prekinuta je nakon što je obavljeno glasanje za izbor predsjedavajućeg. Komisija za izbor je prebrojala listiće i kandidat Jasmin Ademović je imao 10 glasova, a Srđan Srdić, drugi kandidat, pet glasova, dok je ostali broj listića proglašen nevažećim. Nije poznato kada će sjednica biti nastavljena. Kako je rekao Toni Vukadin iz NiP-a, vijećnici su iskoristili statutarno pravo prema kojem sjednica može biti prekinuta ako nema dovoljnog broja vijećnika iz svih općina, u ovom slučaju nije ih bilo iz općine Stari Grad.

Ovo znači da Grad Sarajevo danas neće dobiti gradonačelnika.

“Ovo je pokušaj od pojedinaca da se onemogući izbor Bogića Bogićevića i čini mi se  da ovo ide od aktuelnog gradonačelnika”, rekao je Vukadin.

Podsjetimo, ranije su novi vijećnici položili zakletvu, a na dnevnom redu danas je i izbor gradonačelnika i dogradonačelnika Sarajeva.

Stranke Četvorke koje imaju većinu, optužile su ranije SDA da želi onemogućiti izbor Bogića Bogićevića za gradonačelnika na način da se samostalni vijećnik Srđan Srdić kandiduje za predsjedavajućeg. S obzirom da su obojica po nacionalnosti Srbi, izbor jednog bi onemogućio izbor drugog.

Nihad Uk iz Naše stranke kazao je jutros za N1 kako je ovo bio plan Abdulaha Skake, još uvijek aktuelnog gradonačelnika, kako bi zadržali ovu poziciju, te da je lobirao čak i među vijećnicima Naše stranke i SDP-a.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare