”Premijer Novalić je rekao da nema potrebe za proglašenje prirodne nesreće”

Vijesti 19. mar 202118:29 > 20. mar 2021 10:37 0 komentara

Zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH rekao je danas za N1 da jedino Vlada može proglasiti stanje prirodne nesreće dok Parlament može samo ''slati sugestije''.

Stanje prirodne nesreće, dakle, nije proglašeno, a kako je gost N1 kazao, od premijera Vlade Fadila Novalića dobio je informaciju da za to ”još uvijek nema potrebe”.

”Parlament FBH je jučer donio set mjera i izdvojio bih najvažnije: prva jeste da se daju veće ovlasti Kriznom Štabu FBIH u donošenju mjera kojie bi trebale biti jedinstvene, zatim mjere za PCR test prilikom ulaska u BiH. Zatim je tu mjera koja se odnosi na punu podršku Vladi FBiH, Kriznom štabu i ad hoc tijelu u nabavci cjepiva i jako bitna mjera za finansijska sredstva za nabavku neophodne opreme”, ispričao je Efendić za N1.

Zašto nije proglašeno stanje prirodne nesreće kao u ranoj fazi pandemije?

”Da bi se uvelo stanje prirodne nesreće moramo znati šta Ustav garantuje građanima, a Ustav je zagarantovao slobodu kretanja. Jedino Vlada može proglasiti stanje prirodne nesreće, Predstavnički dom može samo slati sugestije. Od premijera smo dobili informaciju da za to još uvijek nema potrebe”, dodao je on.

”Stanje prirodne nesreće proglašava se na zahtjev Federalnog štaba, on to nije uradio. Zakon daje mogućnosti i kantonima i općinama, situacija nije ista u cijeloj Federaciji. Postoji zakonski okvir za proglašenje prirodne nesreće u pojedinim kantonima”, pojasnio je on.

Efendić je komentarisao i ostale aktuelne teme. Uskoro video.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!