Premijer RS Radovan Višković: Isti kiseonik udišu pacijenti i u Federaciji BiH

Vijesti 20. okt. 202114:30 > 26. okt. 2021 13:393 komentara
Podijeli:
Izvor: Radovan Višković (N1)

U Banjaluci je u toku posebna sjednica Narodne skupštie Republike Srpske na kojoj poslanici razmatraju situaciju u vezi s isporukama kiseonika javnim zdravstvenim ustanova u Srpskoj i zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima, po hitnom postupku. Poslanicima se u dužem obraćanju obratio i Premijer RS Radovan Višković koji tvrdi da je kiseonik koji udišu pacijenti u FBIH isti kao i u RS.

Pravilnik koji je danas na snazi donesen 2018., agencija osnovana 2009., direktor imenovan 2016. godine, pokušali smo sve što je ljudsko da razgovaramo sa direktorom, agencijom, sa stručnim timom, sa Savjetom ministara, imali ministarsku konferenciju i ponovo vidi čuda, dragi prijatelju Senade (Obraća se poslaniku Senadu Bratiću), nikakvo razumjvanje od strane ministara u Sarajevu. Samo da vam kažem dragi prijatelju i ovo nije provokacija, nego uvažavanje, isti ovaj kiseonik udišu i pacijenti u  Federaciji i to treba da znate. Isti ovaj problem je u Federaciji, imam ovdje ispred sebe, istog dana kada je Vlada RS tražila analizu kvaliteta kiseonika, isti dan tražila je i bolnica u Sanskom Mostu i bolnica u Brčko Distrktu i na sreću dobili su rezultate da je kvalitet zadovoljavajući. Kakav kiseonik su pacijenti u BiH udisali 2020. godine, kako se postavi pitanje 1.09.2021. ja moram da postavim pitanje sebi, nama i vama? Ko je bio nadležan? Agencija za lijekove! Jesu li znali 2018., 2019.,2020., 2021., kakav se kiseonik koristi u BiH? Jesu li morali da znaju? Jesu! Zašto nisu? Morate pitati njih, rekao je Višković.

Republika Srpska na pragu je formiranja vlastite Agencije za lijekove što bi bio prvi korak u najavljenim prebacivanjima nadležnosti sa državnog na entitetski nivo. Prebacivanja nadležnosti  je posljednjih dana najavljivao član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar