Premijer zabrinut, Vlada hitno zasjedala: Do kada ćemo čekati vakcine

Vijesti 22. feb 202119:27 1 komentar

U Bosni i Hercegovini su 343 novozaražene osobe, a testirano je ukupno 1.674 uzoraka na koronavirus. Preminulo je devet osoba. U KS-u 72 novozaražene osobe u protekla 24 sata, od 258 testiranih. Zbog pogoršanja epidemiološke situacije održana hitna sjednica Vlade KS. Odlučeno da bude pojačan nadzor postojećih mjera.

Sa razvijenom slikom COVID-19 u KCUS-u hospitalizovan 131 pacijent, a u intenzivnim njegama nalazi se 19 bolesnika izrazito teškog zdravstvenog stanja. Tri osobe pozitivne na koronavirus su preminule. Premijer KS Edin Forto je strašno zabrinut.

“Ja sam strašno zabrinut zbog činjenice da se osjeti i u javnosti i među građanima, sa prvim izlaskom sunca da izlazimo iz pandemije, dolazi do opuštanja, ljudi se druže… Svjestan sam da smo umorni od ovih restriktiuvnih mjera u prethodnih godinu dana, svi smo umorni ali moramo izdržati moramo zajedno proći kroz ovo”, rekao je Forto.

Zabrinutost je pojačana zbog, kako kaže Forto nečinjenja na državnom nivou. Državna vlast za pandemiju nema rješenje ali ima, prema izjavi premijera KS, neka svojstva ova pošasti.

“Oni su opasni po život svih nas, pa i građana KS. Jedina smo država čiji vrh ne radi na nabavci vakcina, jedina država, odgovorno ovo tvrdim, nađite jednu državu gdje državni vrh ne nabavlja vakcine. Konkretno Pfizer razgovara samo sa državom, takođe zapadna vakcina, tačnije proizvođači sa kojima sam direktno razgovarao, minimalna količina je milion i po doza. Ta vakcina radi po tržišnom principu, KS bi morao imati minimum 50 miliona dolara na računu da uopšte pregovara sa ovim proizvođačem. To je jedan zapadni proizvođač, tražili su da ne otkrivamo detalje ali ja mogu dokumentovati da se razgovor desio. Trenutno razgovaramo sa par velefarmacija o nabavci Oxford i Sputnjiik vakcine ali to nije konkretno, da je konkretno mi bismo vas obavijestili”, istaknuo je Forto.

Ministar zdravstva KS Haris Vranić takođe nas podsjeća da pandemija nije pri kraju, upozorava da budemo disciplinovani i nada se da će uspjeti da nabave vakcine.

“Ona nije ni blizu svoga kraja, pogotovo jer je premijer naglasio zato što nemamo vakcina da bi uradili kolektivnu imunizaciju. Ja se nadam zdušno da ćemo mi uspjjeti nabaviti te vakcine iako morate znati da vakcinacija ne znači kraj epidemije. Glavna i osnovna mjera epidemiološka za zaustavljanje i širenje COVID 19 infekcije je displina sugrađana, apeliram, molim, svi su potencijalni bolesnici. Nemojte se opuštati”, rekao je Vranić.

Koliko smo diciplinovani češće će u narednom peridu provjeravati inspekcijski organi.

“Vlada je dobila zaključak da se krene u proces izmjena i dopuna zakona o inspekcijama koji je aktuelan, a koji propisuje mogućnost zatvaranja objekta, govorimo o privremenom zatvaranju u slučaju nepravilnosti i nezakonitosti”, naveo je direktor Kantonalne inspekcije Fahir Halilović.

Ministrica pravde u Kantonu Sarajevo Lejla Brčić je kazala da ćemo praktično tim izmjenama zakona “omogućiti da u situaciji kada postoji ugroženost javnog zdravlja, a to je kršenje mjera kriznog štaba, da se odmah može izvršiti zatvaranje objekta što inspekcije po trenutnom zakonu nemaju mogućnost.”

Najavljeno je uvođenje COVID redara u tržnim centrima te naredba desetodnevne izolacije svima koji prekrše mjeru o ograničenom broju okupljenih. U obrazovnim ustanovama, bez pooštravanja pravila.

“Neće doći do pooštravanja mjera u školama u smislu organizacije odgojno obrazovnog rada. Od početka zagovaramo povratak učenika u školske klupe uz pretpostavku da taj povratak mora biti siguran. Vjerujemo da su škole sigurno mjesto ako se poštuju epidemiloške mjere, i znamo da su to mjesta na kojima se zaista poštuju mjere. Stoga smo insistirali na tome da mjere vrijede za sve i da svi budemo disciplinovani a ne da strogoću isključivo praktikujemo u školama”, istaknula je ministrica predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo Naida Hota-Muminović.

Melika Husić Mehmedović, ministrica za nauku KS je rekla:

“Tamo gdje su neophodne laboratorijske vježbe ili praktična pokazivanja, moguće je to izvoditi sa maksimalno 30 osoba uz poštovanje mjera distance.”

Na Hitnoj sjednici Vlade KS podvučene su i podebljanje postojeće mjere. Drugim riječima sve ostaje isto, vakcina nema. Jedino što predstavnici svih nivoa vlasti uvijek imaju poručiti građanima je ona svevremenska na ovim prostorima – nije vrijeme za opuštanje.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare