Preminuo bivši republikanski senator i veliki prijatelj BiH Bob Dole

Vijesti 05. dec 202118:29 > 18:43 4 komentara
Reuters

Bivši Republikanski senator, višestruki predsjednički kandidat, heroj iz Drugog svjetskog rata i veliki prijatelj Bosne i Hercegovine Robert Bob Dole preminuo je danas u 98 godini.

Dole se decenijama borio s posljedicama ranjavanja tokom Drugog svjetskog rata, a posljednjih mjeseci se borio s uznapredovalim rakom pluća. Smrt senatora Dolea potvrdila je njegova porodica, ali i Fondacija Elizabeth Dole.

Rođen je kao Robert Joseph Dole 22. jula 1923. u Russell-u; otac mu je prodavao mliječne proizvode, a majka je bila putujuća prodavačica i prodavala šivaće mašine i druge proizvode. Dole je odrastao želeći da postane doktor.

To se promijenilo nakon Drugog svjetskog rata, koji ga je umalo ubio i ostavio trajnim invalidom, donijevši mu dva Purpurna srca i dvije nagrade Bronzane zvijezde.

Dole se registrovao za vojsku 1942. i bio je potporučnik kada je poslan u Italiju 1944.

Sljedeće godine, dok je pokušavao spasiti vojnog radiovezistu, Dole je stradao u napadu njemačkog mitraljeza koji ga je koštao bubrega, razbio mu je desno rame i oštetio mu vrat i kičmu, zbog čega je bio privremeno paralizovan od vrata dole. U decenijama nakon toga imao je limitiranu mogućnost korištenja lijeve ruke, dok mu je desna u potpunosti bila paralizirana.

Više od decenije se nalazio na čelnim pozicijama Republikanske partije u Senatu u kojem je od 1969. do 1995. predstavljao saveznu državu Texas. Tokom godina u Senatu Dole je vodio Komitet za finansije, od 1985. do 1987. je bio lider većine u Senatu, od 1987. do 1995. lider manjine u Senatu, da bi ponovo od 1995. do 1996. bio lider Republikanske većine u Senatu.

Počasni građanin Sarajeva

Nekoliko puta se natjecao i za Bijelu kuću. Geraldu Fordu je 1976. bio potpredsjednički kandidat, 1980. i 1988. je neuspješno pokušao osvojiti nominaciju za Republikanskog kandidata, a najbliži Bijeloj kući je bio 1996. kada ga je porazio Demokratski kandidat Bill Clinton.

U 1990-im godinama Bob Dole je bio veliki prijatelj Bosne i Hercegovine i borio se za njene interese kako u Senatu tako i u američkom društvu.

Više puta je zajedno sa aktuelnim predsjednikom SAD-a, a tadašnjim Senatorom Josephom Bidenom, državnom sekretarkom Madeleine Albright i drugim dolazio u Bosnu i Hercegovinu.

Proglašen je i počasnim građaninom Sarajeva, a 2019. mu je uručen i Ključ grada Sarajeva. Pored ovih priznanja Dole je dobitnik i najvših američkih prizanja poput Kongresne zlatne medalje, Predsjedničke medalje slobode, te drugih međunarodnih priznanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare