Preminuo Esed Radeljaš

Vijesti 18. jan 202110:10 > 10:41 0 komentara
CIN

Načelnik Općine Foča - Ustikolina Esed Radeljaš preminuo je jutros u bolnici u Sarajevu.

Radeljaš je preminuo u sarajevskoj Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” gdje je već nekoliko dana bio hospitaliziran.

Radeljaš je rođen 1958. godine u Jabuci kod Foče. Osnivač je Stranke za bolje Goražde, a bio je i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i ministar u Bosansko-podrinjskom kantonu (BPK).

Radeljaš je političku karijeru je započeo 2008. godine kada je kao kandidat Bosanske stranke (BOSS) izabran za vijećnika u Općini Novi Grad Sarajevo. Dvije godine kasnije na Općim izborima 2010. izabran je za zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo. Delegiran je i u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz reda ostalih.

Dok je bio zastupnik u Skupštini i delegat u Domu naroda, imenovan je za predsjednika Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo. Sa ove pozicije je smijenjen u julu 2015. godine.

Na Općim izborima 2014. Radeljaš se našao na BOSS-ovoj listi za Skupštinu Kantona, iako je u decembru 2013. godine osnovao Stranku za bolje Goražde i postao njen predsjednik.

Na tim izborima nije osvojio mandat, ali je u januaru 2015. imenovan za ministra privrede Bosansko-podrinjskog kantona (BPK), budući da je njegova stranka u tom kantonu osvojila dva mandata. Sa funkcije ministra smijenila ga je Skupština BPK-a u aprilu 2016. godine.

Na proteklim lokalnim izborima osvojio je poziciju načelnika Općine Foča u Federaciji BiH (Ustikolina).

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!