Prepirka u studiju N1: Kovačević poručio Biserko “da je bude stid”

Vijesti 17. dec 202120:44 > 21:13 14 komentara
N1

O budućnosti i odnosu susjednih zemalja prema Bosni i Hercegovini u Crvenoj liniji govorili su Mate Granić, specijalni savjetnik hrvatskog premijera Andreja Plenkovića za spoljna pitanja, Radovan Kovačević, savjetnik člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava.

Na početku razgovora u emisiji televizije N1 Kovačević je rekao kako kriza u našoj zemlji nije počela tako što je “RS potegla određene poteze, već je stanje kontinuiteta i da ta kriza traje 26 godina”.

Pročitajte još

Ono što je sada izazvalo krizu jeste to što je uradio posljednji visoki predstavnik koji je sebi dao za pravo da nameće nekakve zakone, što mi u potpunosti osporavamo. Smatramo da i RS i BiH kao sve druge zemlje u Evropi treba same da donose zakone. To je nešto što je za nas nedopustivo i ujedinilo je sve političke faktore u RS. I opozicija i vlast je donijela odluku da dok se takvo rješenje ne povuče, ne postoji mogućnost da srpski predstavnici učestvuju u donošenju odluka u institucijama BiH“, kazao je Kovačević.

Dodao je kako narod RS podržava ono što vlast u RS trenutno radi.

Osim te sramne i nedopustive odluke Valentina Inzka, niz sramnih odluka Ustavnog suda BiH je bilo, odnosno konstantno preglasavaju srpske i hrvatske sudije u Ustavnom sudu BiH i posljednje je da se vlasništvo nad šumama oduzme RS, pa poljoprivredno zemljište, pa dan kada je osnovana RS da proglase da je neustavan, da nam ukinu himnu…“, dodao je Kovačević u Crvenoj liniji.

Istakao je i da je Velika Britanija donijela odluku da postane član EU a poslije toga i da izađe iz EU i da nije trebala saglasnost Evropskog parlamenta te da “isto tako je i RS nekada dala saglasnost i postavila jasne uslove da bi se RS odrekla nadležnosti”.

Najbitnije je da sve i jedan potez koji RS povlači je apsolutno usklađen sa Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH, uz uvažavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH i ne može da ugrozi mir i stabilnost u BiH“, poručio je Kovačević.

Biserko je u emisiji N1 poručila kako je BiH išla u dobrom smjeru, sve do 2006. godine i da su visoki predstavnici uložili veliki napor da država BiH postane funkcionalnija.

Međunarodna zajednica je propustila da oroči Dejtonski sporazum i da u dogledno vrijeme napravi novi uvid i da postavi drugačiji okvir. Ruski, kineski, ruski akteri se očituju na našim prostorima sada a Beograd na RS gleda kao na ratnu dobit od koje neće lako odustati i da je to privremeno stanje koje će završiti secesijom RS i Beograd je zdušno podržavao taj secesionistički pristup. Vučić stalno kaže da podržava integritet BiH, čuva se šta govori, ali njegovi saradnici govore suprotno, Vulin na primjer i mnogi drugi koji govore o ujedinjenu srpskog naroda. To sve ne bi bilo moguće bez novih geo-strateških okolnosti i Rusija je to iskoristila kako bi sprečila širenje NATO-a na tom prostoru“, istakla je Biserko za N1.

Naglasila je i da je kršenje Ustava BiH ono što je NSRS uradila na sjednici o povlačenju nadležnsoti te navela kako su sankcije već na djelu i da će one biti usmjerene na sve koji destabilizuju BiH, ali i na korupciju i organizovani kriminal. Dodala je kako se zapadna zajednica aktivirala i da će biti zanimljivo vidjeti epilog.

Na njeno izlaganje reagovao je Kovačević te upitao “koji je to član Ustava BiH NSRS prekršila”.

A onda joj je rekao: “Sram i stid da vas bude. RS nije ratni plijen”. Nakon toga je uslijedila prepirka. Voditeljica Marina Fratucan morala je intervenisati i upozoriti Kovačevića da ne može gostima govoriti da ih “bude stid” i šta će izjavljivati.

Pogledajte video:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare