Preporuke Skupštine građana BiH: Četiri člana Predsjedništva, bez Doma naroda…

Vijesti 17. mar 202211:29 > 11:38 12 komentara
F.Z./N1

Na predstavljanju preporuka za izmjenu Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, ispred Skupštine građana BiH danas se obratila Senada Hadžić. Iznijela je niz preporuka koje je donijela Skupština građana BiH. Između ostalog, preporučuju posredan izbor četiri člana Predsjedništva BiH. Preporučuju i ukidanje Doma naroda BiH, Vijeća naroda RS i Doma naroda Federacije BiH.

Na početku svog obraćanja je podsjetila da je tokom dva vikenda u februaru, u dva različita grada u BiH, u Sarajevu i Tesliću, zasjedala skupina od 57 nasumično izabranih ljudi od kojih niko ne obnaša političku funkciju, bolje poznato kao Skupština građana BiH.

Posebno se vodila diskusije o eliminisanju diskriminacije iz Ustava i Izbornog zakona BiH.

“Neke od preporuka su da je potrebno eliminisati diskriminaciju iz Ustava, odnosno Izbornog zakona. Omogućiti svima da biraju i budu birani na sve funkcije na svim nivoima vlasti i osnažiti učešće žena. Što se tiče Predsjedništva BiH preporučujemo posredan izbor četiri člana Predsjedništva BiH iz reda poslanika Predstavničkog doma BiH od kojih bi svako obavljao dužnost predsjednika godinu danu uz rotaciju”, rekla je Hadžić.

Predsjedništvo bi, dodala je, imalo protokolarnu ulogu dok bi se nadležnost prenijela na Vijeće ministara BiH.

“Preporučujemo ukidanje Doma naroda BiH, Vijeća naroda RS i Doma naroda Federacije BiH, uz prenošenje procedure zaštitu vitalnog nacionalnog interesa za Predstavnički dom BiH, NSRS, odnosno Predstavnički dom Federacije BiH”, još je jedna od preporuka.

Istaknula je i da su dali niz detaljnih preporuka za borbu protiv korupcije u izbornom procesu, kao što je uvođenje novih tehnologija, ukidanje glasanja putem pošte i mnoge druge.

Preporuke su uključenje u izvještaj koji je dostupan na web stranici.

Danas su se pored Hadžić, obratili i Michael Murphy, ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini, šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec i Angelina Eichhorst, direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare