Preporuke stanovništvu na području Federacije Bosne i Hercegovine

Vijesti 22. mar 202113:43 > 13:47 0 komentara
Anadolija

Stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da zbog trenutne COVID-19 epidemiološke situacije maksimalno izbjegavaju privatna i javna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a u slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

Neophodno je pridržavati se mjera lične/osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa uz poštivanje distance od minimalno dva metra, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima.

Vlada Federacije BiH na sjednici održanoj 11. 03. 2021. usvojila je predložene naredbe i preporuke Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Vlada Federacije BiH na sjednici održanoj 18.03. se upoznala sa informacijom o epidemiološkoj situaciji COVID-19 u Federaciji BiH na dan 15.3.2021. godine, te za još 14 dana produžila postojeće mjere, odnosno naredbe i preporuke usvojene na 258. sjednici Vlade Federacije BiH, održanoj 11. 3. 2021. godine.

Naredba Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja se primjenjuje od 12.03.2021. obvezujuća je za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe. Kompletnu naredbu koja je na snazi možete naći OVDJE, a aktuelne Preporuke Kriznog štaba/stožera FMZ OVDJE.

Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći NA OVOM LINKU.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!