Press Sindikata zdravstva KS: Pozicija mijauče bez ijednog argumenta

Vijesti 01. apr 202213:34 > 13:37 1 komentar
N1/F.Z.

Iz Sindikata zdravstva Kantona Sarajeva reagovali su danas povodom jučerašnjeg obaranja dnevnog reda na sjednici Skupštine KS, na kojoj je trebao biti razmatran finansijski plan Zavoda za zdravstveno osiguranje KS.

Jasmin Avdović, predsjednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu Kantona Sarajevo kazao je da su tokom jučerašnjeg dana određene iznesene neistine.

N1/F.Z.

“Prva je da je Vlada promptno jučer kontaktirala ZZO i hitno osigurala sredstva da se puste jučer plate radnicima u zdravstvu. Te plate koje su jučer pominjali su već bile obuhvaćene odlukom o provremenom finansiranju koje je prestalo jučer. Obračuni su već davno urađeni u svakoj zdravstvenoj ustanovi, tako da ta briga za radnike trebala je da se pokaže 31.12., a plate nisu bile ugrožene. Druga neistina je da će biti ugroženo funkcionisanje cjelog zdravstva, u smislu građanskih prava na ostvarivanje zdravstvenih usluga po osnovu javnih i drugih nabavki. Niko neće kasniti ni sa čim”, kazao je.

Dodao je da su vlastima dostavljeni dokazi da je donošenje finansijskog plana bilo nezakonito.

“Da je proceduralno pogrešno bilo da on završi na Vladi kantona prije petnaestak dana kada je objavljeno da će se uputiti na usvajanje kao prijedlog u Skupštini KS”, pojasnio je.

Edo Selimić, predsjednik Sindikata zdravstva KS, kazao je da je jadna vlast koja nema argument da se brani.

N1/F.Z.

“Jadna je pozicija koja mijauče bez ijednog argumenta. Pozicija i opozicija jesu tu da se jedni protiv drugih bore, ali mi jesmo tu da izvučemo svoja prava i da koristimo i poziciju i opozicija da ostvarimo svoje ciljeve”, kazao je.

Ističe da ne stoji konstatacija da su politički sindikat.

“Ne odgovaramo nijednoj stranci jer radimo po zakonu”, kazao je.

Smatra da nije bilo pravne osnove za pravljenje finansijskog plana ZZO nije bilo ni 2021. ni 2022. godine

“Od 2016. godine, kako je Zakon o radu stupio na snage, do 2021. u svakom finansijskom planu stoji pravna osnova za izračun bruto potrebnog novca za plaće u zdravstvu KS. 2021. su to izbjegli i završili su na kantonalnom tužilaštvu, a govorili su da se to njih ne tiče jer imaju zastupnički imunitet. Ove godine su isto uradili, ali smo se potrudili sve relevantne institucije da upoznamo sa onim što se radi u zdravstvu i oko zdravstva KS”, kazao je.

Podsjećamo, delegati SDA jučer nisu podržali dnevni red Skupštine KS, tvrdeći da su to uradili zato što zdravstveni radnici nemaju potpisan nijedn kolektivni ugovor. Direktorica Zavoda Samira Hajdarević kazala je kako su dovedeni u situaciju da obustave sve isplate osiguranicima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare