Presuda demineru FUCZ-a, koji je obolio zbog životinjskog otpada, prioritet Suda

Vijesti 22. feb 202113:41 > 13:43 0 komentara
N1

Bivši deminer Federalne uprave civilne zaštite Adis Sarić, nakon što je obolio na radnom mjestu čisteći animalni otpad uz neadekvatnu opremu, Općinski sud u Mostaru 5. septembra 2019. godine donio je prvostepenu presudu, kojom je Federalna uprava civiline zaštite odgovorna za bolest Adisa Sarića. Čekajući pravosnažnost presude, Sarić je ranije govorio za N1 da jedva preživljava više od godinu i četiri mjeseca. Kantonalni sud u Mostaru nadležna je institucija koja bi trebala izreći drugostepenu presudu u ovom predmetu.

Na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, Kantonalni sud u Mostaru odgovara za N1:

Predmet ovog suda uvršten je u rad za prvi kvartal ove godine i to za rješavanjem van plana rješavanja predmeta upravo iz razloga hitnosti postupanja po istom“, odnosno, Sarićev slučaj trebao bi biti okončan do kraja marta 2021. godine.

Bivši deminer Federalne uprave civilne zaštite Adis Sarić čistio je životinjski otpad u poplavama 2014. godine u Posavini. Prisjeća se tadašnjih prizora.

N1

Naime, radilo se o životinjama krepanim u jednom užasnom stanju. Neke su bile totalno mrtve, druge su bile polužive, a neke su čak bile zgnječene. Još uz to sve je bilo puno izmeta – kokošijeg, kravljeg, svinjskog izmeta. Smrad je jednostavno bio toliki da bi se čak čini mi se do 10 kilometara osjetio, jer bi se udaljili da ručamo i jednostavno smrad je vjetar nanosio dalje. Sve to što bi pojeli, ja bih povratio u masku, kao i dosta mojih kolega”, ispričao nam je Sarić.

Federalna uprava donijela je odluke kojime upućuje svoje deminerske timove tokom poplava 2014. godine na teren, iako demineri nikada nisu prošli obuku za ovu djelatnost niti su imali odgovarajuću opremu, što je utvrdio i Sud.

Jednostavno jedan čovjek kaže – hajde pakujte se u Landrovere. Tako smo se i spakovali se, formirali kolonu i otišli u Orašje. Taj čovjek je Fahrudin Solak, sada suspendovani direktor”, kazao je Sarić.

Prema sudskom iskazu, Sarić je objasnio da je poslije poplava išao na vježbu FUCZ-a u Crnu Goru gdje je boravio u lošim uslovima, nakon čega je osjetio jaku prehladu. Mjesec dana kasnije dolazi u Kantonalnu bolnicu Safet Mujić u Mostaru gdje mu je dijagnosticiran apsces mozga, navodi se u prvostepenoj presudi Općinskog sud u Mostaru. Prema ocjeni vještaka, Sariću su životne aktivnosti reducirane za 60 posto.

Evo na šta se sve Sariću odrazila bolest.

Ekstremiteti, ruka i noga, lijeva strana lica, govor, vid lijevog oka, epilepsija, fotoepilepsija i hempareza”, pojasnio je

Podsjećamo, Federalna uprava donijela je odluke kojime upućuje svoje deminerske timove tokom poplava 2014. godine na teren, iako demineri nikada nisu prošli obuku za ovu djelatnost niti su imali odgovarajuću opremu što je utvrdio i Sud. Bivši deminer Federalne uprave civilne zaštite Adis Sarić, čistio je životinjski otpad u poplavama 2014. godine u Posavini, a iskaz vještaka na sudu Ednana Drljevića pokazuje da su Sarić i njegove kolege bili neadekvatno zaštićeni.

Bili su totalno neadekvatno sa medicinskog aspekta opremljeni za asanaciju leševa. Asanacija terena ne radi se bez stručnih medicinskih radnika. Tužilac (Adis Sarić) je mogao doći u kontakt sa anaerobnim bakterijama iz leševa životinja – leševi koji su raspadnuti i napadnuti anaerobima jer su bili napuhani”, kazao je Drljević.

Zbog svega FUCZ je dužan isplatiti Adisu Sariću na ime naknade nematerijalne štete iznos od 65.330 KM, navodi se u nepravomoćnoj presudi.

Općinski Sud u Mostaru na kraju zaključuje da na osnovu iskaza tužitelja, iskaza saslušanih svjedoka, fotodokumentacijom, materijalnim dokazima (tužitelja) i nalazima vještaka, oprema koja je korištena nije mogla zaštiti tužitelja (Adisa Sarića) od bakterije koja je u ovom slučaju tužitelja dovela do teškog oboljenja.

Sarić je ogorčen na sporost nadležnih pravosudnih institucija i pita se koliko dugo će još čekati na izricanje drugostepene presude, jer mu od toga zavisi egzistencija.

“Ja zbog ove nepravde ne mogu otići na CT pregled preko tri godine, jer u državnoj bolnici u Mostaru ili CT ne radi mjesecima ili se čeka na red opet mjesecima. A novca nemam da privatno idem na preglede. Prodao sam i rodnu kuću i Škodu Fabiu, tako da sad bukvalno svaki mjesec skupljam za računa, dok gospoda u javnim ustanovama uporno uživa u svojim teretnim platama, a moja supruga i ja, i dalje smo na birou”, obrazlaže Adis Sarić.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!