”Presuda Mahmuljinu je neprimjerena, ali očekivana”

Vijesti 22. jan 202119:37 0 komentara
N1

Predstavnici boračkih organizacija i udruženja iz Prnjavora današnju presudu komandantu Trećeg korpusa Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine jednoglasno su okarakterisali kao ''neprimjerenu, ali očekivanu, uz ocjenu da sudstvo BiH primjenjuje dvostruke kaznene aršine''.

Ratni komandant Lake prnjavorske pješadijske brigade Vlado Živković rekao je da je činjenica da su zenički korpus i njemu potčinjene jedinice na Vozući počinili stravične zločine, posebno odred “El mudahedin”, i dodao da su na tom ratištu stradala 142 borca sa područja opštine Prnjavor.

“Mi smo i poslije rata pokušavali da objasnimo kakvo se zlo tamo dešavalo. Nisu tu bili samo u pitanju mudžahedini, nego i pripadnici Armije BiH kojima je komandovao Mahmuljin. Suočavali smo se sa prizorima odsječenih glava nabijenih na kolac i sakaćenja koji se ne mogu opisati riječima, a o stravičnim zločinima imamo i svjedočenja ljudi iz Prnjavora koji su bili u ratnom zarobljeništvu”, rekao je Živković.

On smatra da je suština u tome da je ”pravda u BiH dvostrana, da se prema Srbima primjenjuju jedni, a kada se sudi pripadnicima Armije BiH uzimaju se drugi kriterijumi, što dokazuje i današnja presuda Mahmuljinu”.

Živković, s druge strane, ističe da je pravda, iako je, čini se, ponekad spora, ipak dostižna, te da je vrijeme najbolji sudija.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!