Pretplatnici BH Telecoma otkazuju usluge zbog isključenja signala N1

Vijesti 01. sep 202221:14 0 komentara
N1

Nakon što je sinoć u ponoć BH Telecom ugasio signal N1 televizije i Sport Kluba na svojoj platformi Moja TV, s obzirom da nije postignut dogovor s United Medijom, šteta je nanesena najviše stotinama hiljada korisnika ovog telekom operatera. Shodno tome, mnogi od njih počeli su otkazivati pretplatu jer, kako su naveli, ne podržavaju odluku isključenja signala N1.

Na mail adresu redakcije N1 stigla je prepiska pretplatnice Mirele Dedić sa agenticom BH Telecoma, koja je pitala, između ostalog, i o korekciji cijena usluga na ovom telekom operateru s obzirom na to da je signal N1 isključen s Moja TV.

Dedić je navela da je zabrinjava ukidanje informativnih programa konstatujući da svi vrlo dobro znaju kuda vodi medijska blokada.

“Razumijem da ste često gledali kanal N1, te Vam savjetujem da pogledate sadržaj i ostalih informativnih kanala koje imamo u našoj ponudi, Vjerujem da ćete biti zadovoljni raznolikim sadržajem koji možete pronaći na Moja TV platformi”, odgovorili su iz BH Telecoma.

Privatna arhiva/Screenshot razgovora sa BH Telecomom

Na to je pretplatnica ljutito navela da nije njihov posao da savjetuju šta je dobro za nju već da odgovore na pitanje da li će korigovati cijene nakon ukidanja signala N1 i Sport Kluba.

Iz BH Telecoma su odgovorili da to nemaju u planu te da za sada cijene ostaju iste i da se neće mijenjati.

I Fatima (prezime poznato redakciji N1) je također jedna od ogorčenih građanki koja se javila našem mediju rekavši da će također otkazati pretplatu BH Telecomu, jer, kako je navela, želi da joj ponuda bude raznovrsna.

“Muka mi je kao čovjeku, bijes me je uhvatio kada sam čula za tu odluku. Dokle više? Moja porodica ima Moju TV i svi smo kolektivno taj telekom operater uzeli zbog interneta i slično, ali sada ću raskinuti ugovor jer mi u ponudi ne nudi kanal koji mene interesuje, a to je N1. To je klasično neispunjavanje ugovora”, navela je.

S obzirom na to da je pravnik po zanimanju, Fatima je pojasnila da se ugovor sa BH Telecomom, ili bilo kojim drugim operaterom, može otkazati i prije isteka roka te da je to vrlo bitna informacija koju bi svi pretplatnici trebali znati.

“Jer sam večeras vidjela objavu jednog od pretplatnika koji je napisao da će po isteku ugovora ga otkazati. Međutim, kada smo sklapali ugovor, oni su ponudili N1 kojeg imate u sklopu ugovora i pošto sam ga ja potpisala na osnovu ponude koja je obuhvatala i N1, a oni ga sada ukidaju, to znači da oni ne poštuju taj ugovor i ja ga mogu odmah otkazati. Jer to je obligacioni odnos između dvije strane, dogovorimo se i ko ne ispoštuje ugovor se prekida i nije potrebno poštovati rok od godinu. Nisam sada u Sarajevu i čim se vratim ja ću prekinuti taj ugovor jer su mi ukinuli kanal za koji sam ja zainteresovana”, kazala nam je Fatima.

Meksud Šadić pretplatnik je BH Telecoma od 1996. godine. Za sve to vrijeme se nikada nije žalio ni na jednu odluku, a kako je naveo, sve je to radio iz patriotskih razloga. Nakon ukidanja N1 signala, poslao im je mail rekavši da će po isteku ugovora isti otkazati.

“Iz razloga što ste prekinuli emitovanje N1 televizije, koju redovno pratim i za koju smatram da je najobjektivnija u izvještavanju sa naših prostora. Za takav potez sa vaše strane nije bilo ni jednog opravdanog razloga, te ako mislite da ćete blokadama informisanosti građana dati podršku za ostanak na vlasti onima što su upropastili ovu napaćenu zemlju i nas koji smo krvarili za nju, varate se. Te neradnike sam godinama podržavao i eto dokle smo došli. Promijenite politiku blokade informisanosti građana kako ne biste završili kao što će, ako Bog da, u oktobru završiti aktuelna politika”, napisao je u mailu BH Telecomu Šadić kojeg je proslijedio redakciji N1.

Podsjetimo, od ponoći signal N1 televizije i Sportkluba na platformi Moja TV BH Telecoma više nije dostupan. Odluka ovog telekom operatera da se ne dogovori i ne produži ugovor sa United Medijom najviše je naštetila stotinama hiljada korisnika BH Telecoma koji su ostali uskraćeni za najvažnije sportske događaje, ali i objektivno izvještavanje uoči predizborne kampanje.

Odluka koja je najviše naštetila stotinama hiljada korisnika BH Telecoma

Zahtjev BH Telecoma da N1 po nekomercijalnoj usluzi distribuira program je nemoguće s obzirom na to da se ostali informativni programi poput TRT-a i Al Jazeere finansiraju iz matičnih država.

BH novinari: Program N1 televizije mora biti dostupan svim građanima

Ipak, United Media je uz sve napore nastojala spriječiti ukidanje signala N1 i Sport Kluba pa je tako za dodatnih 20% snizila svoju cijenu, međutim, ta je ponuda također odbijena, a BH Telecom je u ponoć obavijestio građane da ne mogu više N1 pratiti na Mojoj TV.

Intelektualci o najavi gašenja N1 BiH: Prijetnja medijskim mrakom

Ono što je u ovom trenutku u mogućnosti kompanija Telemach, jeste da je otključala svoju aplikaciju EON, kako bi naši građani mogli pratiti utakmice na Evropskom prvenstvu u košarci, ali i ostale programe na EON platformi.

Građani o isključenju N1 sa BH Telecoma: Čini mi se da je i ovo politika

Podršku N1 pružili su brojni intelektualci, političari, kolege, ali i građani koji su ogorčeni navedenom odlukom ističući da iza nje stoji politika.

I drugi, brojni građani javili su se danas redakciji N1 navodeći da žele pratiti program i da je to razlog zbog kojeg će promijeniti operatera. A neki od njih su već raskinuli ugovor s BH Telecomom.

Privatna arhiva/N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!