Pretresa se imovina Envera Bijedića, šest osoba pod nadzorom SIPA-e

Vijesti 18. feb 202109:18 > 09:19 1 komentar
N1

Predsjednik Socijaldemokrata BiH (SD) Enver Bijedić jedan je od osumnjičenih u okviru akcije "Rudnik" koju od ranih jutarnjih sati provode državni službenici Agencije za istrage i zaštitu, a po naredbi Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i Općinskog suda u Tuzli. Utoku je pretres stana Envera Bijedića te prostorije Rudnika soli i jedne privatne kompanije u Gračanici.

Kako je za N1 potvrdio Admir Arnautović, stručni savjetnik za odnose s javnošću Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, još uvijek su u toku pretresi i niko nije uhapšen.

“Svi su zadržani na lokacijama na kojima se obavljaju pretresi. Oni će biti zadržani i vjerovatno kasnije ispitani u prostorijama SIPA-e. Nakon toga ćemo odlučiti kakve će se mjere prema njima predložiti”, kazao je Arnautović za N1.

On je potvrdio da se pretresi još uvijek vrše na više lokacija, u Tuzli, Gračanici i Živinicima.

“Ovo je predmet kojem je prethodila višemjesečna istraga Tužilaštva Tuzlanskog kantona. Odnosi se na nezakonitosti prilikom namještanja višemilionskog tendera ta firmu iz Gračanice za izvođenje radova na istražno-eksploatacionim buštinama na prostoru ležišta kamene soli Tetima u sklopu Rudnika soli prilikom čega su više puta poništeni tenderi kako bi se pogodovalo ovoj firmi, a sve je okončano zaključivanjem ugovora sa ovom firmom koja nema ni ljudske ni materijalne resurse za izvođenje ovih radova”, naveo je Arnautović za N1.

Kako je naveo, u toku su i pretresi stana i imovine predsjednika Socijaldemokrata BiH (SD) Envera Bijedića.

“On je osumnjičen da je rukovodio tom grupom udruživanja radi činjenja krivičnih djela. Postoje dva krivična djela koja im se stavljaju na teret”, naveo je on.

Akcija se provodi zbog postojanja osnova sumnje da su osimnjičene osobe u ovom predmetu počinile djelo zloupotrebe položaja i ovlaštenja i udruživanje radi činjenja krivičnog djela.

“Pod kontrolom policijskih službenika nalazi se šest osoba, o daljem njihovom statusu odlučivat će se na terenu u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Tuzlanskog kantona”, naveo je za N1 portparol SIPA-e Luka Miladinović.

Više informacija očekuje se uskoro, a za danas je zakazana i pres-konferencija.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare