Priča o sankcijama Dodika ne brine, ali traži podršku od Ljubljane do Moskve

Vijesti 05. dec 202119:05 0 komentara
N1

Očekuje se nova runda razgovora o izmjenama izbornog zakona. Napetosti među domaćim političarima i dalje su na vruhncu. Mnogo se očekuje i od najave mogućih sankcija. Tako, naprimjer, rezoluciju Zelenih kojom se, između ostalog, traže i europske sankcije Miloradu Dodiku, pozdravljaju mnogi.

Destruktivna politika i blokada je neprihvatljiva, i Njemačka to neće gledati skrštenih ruku, rekao je njemačkim medijima nakon posjete BiH, ministar Michael Roth.

I to sam vrlo jasno dao do znanja u mojim razgovorima i naglasio da se to konačno mora prekinuti. EU sve opcije ima na raspolaganju i sve instrumente na stolu. U to se ubrajaju i sankcije i ovdje se ne radi samo o gospodinu Dodiku“, ističe Michael Roth.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Željko Komšić, pozdravio je i usvajanje Rezolucije Zelenih, koja od EU traži nametanje sankcija predsjedniku SNSD-a, ali se i protivi pomjeranju granica na Zapadnom Balkanu.

Pozdravljam podršku u izgradnji Bosne i Hercegovine kao građanske i multietničke države. Riječ je o ohrabrujućoj poruci pred nastavak borbe za jednaka prava svih građana naše domovine“, ističe Željko Komšić.

Usvajanju Rezolucije Zelenih, kao jednog od strateških dokumenata u narednom djelovanju zastupnika ove Stranke, prethodila je i posjeta SDP-ovih kadrova. Vojin Mijatović i Saša Magazinović, održali su proteklih dana brojne sastanke s evropskim prijateljima.

Institucije BiH su u blokadi, ima jasna slika ko je to uradio, to je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, čovjek koji je na američkoj crnoj listi, što ne sprečava međuanarodni faktor da im on bude sagovornik i da s njim pokušavaju sklopiti nekakve dogovore“, kazao je ranije Saša Magazinović.

No, priča o američkim, evropskim ili bilo kakvim sankcijama, Dodika ne zabrinjava. Ili bar samo tako javno govori, dok istovremeno podršku za svaki slučaj traži od Ljubljane do Moskve.

“Rusija smatra da sudbina i politički procesi ovdje trebaju da preuzmu domaći akteri i da oni odlučuju o tome na koji način će se rješavati ta pitanja a ne da to neko čini sa strane i Rusija nema namjeru i ne miješa se u unutrašnja pitanja ovdje u BiH kako to čine neki drugi putem direktnih upliva svojih službi a i putem naravno evo sad u posljednje vrijeme specijalnih izaslanika”, kaže Dodik.

Sir Stuart Peach, Britanac, bivši visoki funkcioner NATO-a posljednji je u nizu imenovanih izaslanika za Zapadni Balkan. Nakon onih evropskih i američkih, koji bar do sada nisu imali posebnog uspjeha na terenu, ni kada je riječ o najavljeni sanckijama za Dodika i pojedince, ili deblokadi rada državnih institucija. Uspjeha nije bilo ni u medijaciji pregovora o izbornoj reformi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!