Prijatelji se oprostili od Hadžalića: Velikan čiji su snimci ledili krv u žilama

Vijesti 18. jan 202212:54 0 komentara
Foto: F.Z./N1

Hakija Hadažlić Hak - sin, brat, suprug, otac, veliki čovjek i najjednostavnije biće, prijatelj nemirnog oka, kratke pametne priče i istančanog elegantnog humora, velikan snimateljske profesije - ovako su se od velikog snimatelja oprostili prijatelji, kolege i poznanici. Poznat je bio po brojnim snimcima i dokumentarnim filmovima, a najviše po snimku zapaljene Vijećnice koji je obišao cijeli svijet. Njegova hrabrosti i pribranost tokom rata u BiH donijeli su niz snimaka koji su svjedočanstvo života i smrti u opkoljenom Sarajevu.

“Ostat će upamćen kao hrabri ratni snimatelj koji je snimio zapaljenu Vijećnicu. Njegovi snimci su ledili krv u žilama. Nije odustao od snimanja ni kada su ga vatrogasci upozorili da ugrožava svoj život. Rizikovao je sve što im, svjestan da ga je sudbina izabrala da dokumentuje historiju i radeći svoj posao sam bude dio nje. Kažu, Hakijina kamera je tada bila nakvašena suzama. Snimio je granatiranje porodilišta, masakre i nesalomljiv otpor Sarajlija. Iskreno i ljudsko hvala iznimnom profesionalcu, velikom čovjeku i istinskom patrioti za njegov doprinos u očuvanju uspomena koje su zalog za buduće generacije i podsjetnik za očuvanje mira, slobode i humanosti koji krase naše Sarajevo”, rekla je gradonačelnica Benjamina Karić.

Hakijaa Hadažlić o snimcima iz Vijećnice: “Nije mi jednostavno pričati o ovim stvarima. Naš je posao da bilježim ono što se dešava i najčešće dok to radite, stvari potiskujete. A to se vremenom gomila…”

Njegov kolega Zoran Tankosić kazao je kako je Hakiju s punim pravom možemo svrstati u velika ne ove profesije.

“Hakija druže, mnogo toga si još mogao, ali mislim da si i ti sada sretan što je tvoj divni duh sada slobodan. Što bez ikakvih ograničenja možeš danima i noćima šetati pokraj rijeka i izgubiti se u šumama, obilaziti stara groblja i tražiti staru dušu Bosne. Njenu drevnu tišinu. Prigrli tu tišinu i sijaj nam s neba kao svetionik dobrote”, rekao je Hadžalić.

Asja Rasavac Nikšić imala je 21 godinu kada je upoznala Hakiju i počela raditi s njim agencijski posao tokom opsade Sarajeva.

“Preplašena, a željna da budem hrabra, imala sam punu podršku u njegovom predivnom prijateljstvu, humoru koji je bio poseban, toplim riječima i njegovom miru koji nam je držao i održao pamet. Tokom tih teških vremena bio spreman uvijek da pomogne i potakne nas da idemo dalje, posebno mlađima. Beskrajno sam sretna što sam život i posao učila od najboljeg”, kazala je kroz suze.

Foto: F.Z./N1
Foto: F.Z./N1
Foto: F.Z./N1
Foto: F.Z./N1
Foto: F.Z./N1
Foto: F.Z./N1
Foto: F.Z./N1
Foto: F.Z./N1
Foto: F.Z./N1

Hakija Hadžalić, jedan od najboljih snimatelja BHRT-a, ranije RTVBiH-a i Televizije Sarajevo preminuo je u nedjelju u 61. godini. Dobitnik je zahvalnice Grada Sarajeva koja mu je uručena 2018. godine povodom 26. godišnjice ratnog granatiranja i paljenja Vijećnice. Upravo su njegovi snimci granatiranja Vijećnice obišli svijet. Nije odustao od snimanja zapaljene Vijećnice ni kada su ga vatrogasci upozoravali da mu je život ugrožen. Hadžalić je zabilježio važne historijske činjenice poput potpisivanja Dejtonskog i Vašingtonskog mirovnog sporazuma. Bio je i autor mnogih dokumentarnih filmova.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!