Prijavitelj krivičnog djela u slučaju “Tower”: Preblaga kazna, nismo zadovoljni

Vijesti 28. apr 202115:04 1 komentar
N1

"Nismo zadovoljni, ova presuda je preblaga", rekao je Elmedin Pinjić, menadžer firme Europrofil, nakon presude Općinskog suda u Sarajevu u predmetu "Tower".

Elvedin Mahmutović i Sedin Halilagić su mi tražili reket za izvođenje radova na projektu Sarajevo Tower za firmu Europrofil koja izvodi fasaderske radove“, kazao je Pinjić.

Nismo zadovoljni. Ova presuda je preblaga, odnosno Krivični zakon u Bosni i Hercegovini je preblag za ovakve kriminalce, jer četiri godine za uništenje firme, porodice i preko 2,5 miliona štete koja je nastala… Kazna je preblaga i sami nedolazak optuženih je pokazatelj da su svjesni koje su krivično djelo počinili jer se nisu pojavili u sudnici. Od drugooptuženog Elvedina Mahmutovića se samo pojavio advokat“, istakao je.

Pinjić je rekao i da je firma Europrofil  nastavila sa radovima, da se i danas završava fasada na objektu Sarajevo Tower.

Završava se fasada iako suinvestitor Smart Invest, kojeg predstavlja Elvedin Mahmutović od novembra 2019. ne želi da isplaćuje privremene situacije gdje je do tad isplatio jednu polovoinu ugovora. Oko 95 posto fasada je završena i bit će završena u narednih 15 do 20 dana. Nadamo se da ćemo biti isplaćeni, a ako ne budemo, tražit ćemo naknadu putem suda i sigurno ćemo biti isplaćeni“, naglasio je Pinjić.

Općinski sud u Sarajevu danas je izrekao presudu optuženima u predmetu “Tower” koji se odnosi na gradnju zgrada “Sarajevo Tower”. Radi se o prvostepenoj presudi u kojoj je prvooptuženi Sedin Halilagić osuđen na četiri godine zatvora, kao i drugooptuženi Elvedin Mahmutović.

Obojica su optuženi i za primanje mita, a izrečena im je i mjera oduzimanja funkcije direktora.

Halilagić i Mahmutović su se sumnjičili da su u cilju sticanja protupravne imovinske koristi od podizvođača građevinskih radova stambeno/poslovnog objekta Tower zahtijevali i primali novac, darove i druge oblike koristi, a kako bi podizvođačima bilo omogućeno nesmetano izvođenje i završetak radova.

Uhapšeni su sa označenim novcem od 30.680 eura, za što se navodi da je najveće davanje dara u poslijeratnoj BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare