Prije 15 godina započeta je reforma javne uprave, do danas nije urađeno ništa

Vijesti 02. dec 202119:24 0 komentara

Aktuelne političke blokade u BiH ometaju brojne procese, među ostalim i neophodne reformske, poput one javne uprave. Nismo ni dokle, a bez nje nećemo moći u EU. Stanje u javnoj upravi je neodrživo, no podrška za reformu ovog sektora izostaje. Jer će u tom slučaju izostati i mogućnost za korupciju.

Država se zadužuje

Kvalitetnija javna uprava sa isto ili manje novca – tako izgledaju moderne javne uprave.

U BiH svjedočimo glomaznoj i neefikasnoj administraciji, neprofesionalnosti, nedostatku transparentnosti i odgovornosti, korupciji i neracionalnom trošenju javnih sredstava. Država se zadužuje da bi pokrila administrativne troškove, pri čemu oko trećina budžeta odlazi na plate za zaposlene u javnom sektoru.

Ipak, od 2005, otkako je u u formalnom smislu započeta reforma javne uprave, nije urađeno ništa.

“2006. smo imali Strategiju za reformu javne uprave i prateći Akcioni plan, u međuvremenu smo donijeli novi Strateški okvir za reformu javne uprave i novi Akicini plan koji bi trebao da bude i novi impuls reformi javne uprave u pravcu modernizacije i digitalizacije, ono što je danas zahtjev modernih uprava, ali nažalost moram reći da nema još uvijek političke podrške”, rekao je Dragan Ćuzulan iz Ureda koordinatora za reformu javne uprave u BiH

A ona izostaje jer je upravo javna uprava najpodložnija korupciji, tvrde iz TI. I u teoriji i u praksi pokazalo se da što je veća administracija, veće su i prilike za koruptivne radnje. A da li je nam je kao takva potrebna, sa 72 organa na državnom nivou, 16 entitetskih i brojnim kantonalnim ministarstvima, odgovora nema, jer nikakva analiza učinkovitosti ovog sektora nije urađena od rata.

“Ukoliko pogledate recimo iznose za javne nabavke koliko se troši kroz mehanizme javne administracije, taj iznos je negdje oko 3 milijarde. Imate situaciju da se pred svake izbore izdvajanje za javne nabavke dramatično uvećava, što nam zapravo govori o političkoj zloupotrebi tih iznosa, a sa druge strane, revizorski izvještaji su nam pokazali da gotovo 80% izvajanja za javne nabavke vrši se u određenoj mjeri kroz kršenje zakonskih procedura”, istaknuo je Srđan Blagovčanin iz Transparency International BiH.

Odgovornost za reformske procese

Reforma javne uprave podrazumijeva, pored ostalog, i smanjenje dijela administracije. Za zaposlene rješenje bi bilo prekvalifikacija, ili otvaranje investicionih ciklusa od viška novca koji bi se postigao uštedama u administraciji. No, reforma javne uprave ne podrazumijeva samo smanjenje broja radnika ili plata, napominju iz Sindikata.

“Reforma javne uprave se treba desiti, ali u jednom smislu koji je potpuno drugačiji nego onako kako je ponuđeno strateškim ciljem. Refora javne uprave nije smanjenje administracije, nego da se osobe moraju educirati i moraju administartivno poznavati sve propise i ono što su standardi EU. Mi imamo sada uposlenike koji rade na računarima koji su stari po 10-20 godina a ovi standradi jednu sasvim drugu priču pokazuju”, naveo je Samir Kurtović iz Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika FBiH.

“Šta vi imate od reforme javne uprave ako vi već 25 godina na određena, vrlo bitna ključna mjesta dovodite nekompetentne ljude, i u neki sektor od njih 10 dovedete pet nekompetentnih koji su veza sa političkom strankom. Sutra kad se bude smanjio broj zaposlenih, oni koji išta znaju morati će dobiti otkaz a ovi kompetentni ostaju”, rekao je Salih Karčić, iz Sindikata državnih službenika i namještenika BiH.

Politički lideri, saglasni su svi naši sagovornici, moraju preuzeti odgovornost za reformske procese. Reforma javne uprave i borba protiv korupcije visoko su na listi prioriteta EU u procesu proširenja. A bez transparentne javne uprave, nema ni efikasne borbe protiv korupcije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!