“Prijedlog HDZ-a diskriminatorski, ali delegati SDA su trebali doći na sjednicu”

Vijesti 26. apr 202213:27 > 13:33 1 komentar
Foto: F.Z./N1

Nakon što Hitna sjednica Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine nije održana zbog nedolaska delegata SDA, uslijedile su reakcije. Neki su kudili SDA, a neki HDZ. Poručuju da je trebalo ući u salu i raspravljati o prijedlogu pa ga odbaciti istaknuvši da je HDZ-ov prijedlog diskriminatorski.

Mirko Šarović, lider SDS-a nazvao je ovo sabotažom.

“Namjera opozicije i drugih stranaka je da se u vremenu velike krize olakša život građanima BiH kako bi se smanjili nameti, odnosno PDV i akcize na gorivo. No, potpuno je jasno da do toga vladajuća struktura bježi i ne želi pomoći građanima. Ovo je vladajuća koalicija koja upravlja, a ne upravlja zemljom. Vidimo potpuni kolaps. Na kraju su pokazali svoje prave lice, i jedni, i drugi i treći. Sve je to igra parlamentarne većine. Neće doći do promjene izbornog zakonodavstva”, rekao je Šarović.

Dodao je kako treba pojačati pritisak na njih u svim institucijama.

SNSD-ov Nikola Špirić kazao je kako su “oni iz RS čivato vrijeme molili i tražili da se razgovarao o onome što je bio zahtjev institucija, a ne pojedinca, delegata ili poslanika”.

“Kakvo će rješenje biti ne znamo jer nije razgovarano o tome. RS nije imala za cilj niti je blokirala rad institucija nego je bila nespremnosti političkog Sarajeva da odlučuje o budućnosti ove zemlje. Iz dana u dan se pokazuje da je to kontraproduktivno. Ove sale su prazne. Nema međunarodne adrese koja može propisati kakva će biti budućnost ove zemlje bez našeg unutrašnjeg dogovora. Bojim se da na ovakav način decidno slanje poruke ‘biće kako mi kažemo ili neće biti nikako’, vi znate čemu to vodi. Uvijek kada je sve ili ništa, nažalost u BiH smo bili na ništa. Ja to ne podržavam. Mislim da dijalog mora trajati”, rekao je Špirić.

Denis Bećirović iz SDP-a, kazao da je prijedlog HDZ-a diskriminatoran, ali da su SDA-ovci trebali ući u salu.

“Ja ne mogu mjesecima i godina govoriti da se mora raspravljati u državnim organima vlasti, a onda kada se one zakazuju, ne dolaziti. Ja mislim da treba raspravljati u PSBiH, ne po motelima i hotelima Neuma. Oni koji to rade ne rade pravu stvar”, rekao je Bećirović.

O navodima da se bi se zakon usvojio glasovima HDZ-a i SNSD-a da su prisustvovali delegati SDA, kazao je kako ništa ne može biti usvojeno dok ne bude usvojeno u oba doma.

“Prijedlog HDZ-a nema nikakvu šansu da bude usvojen u cjelovitoj parlamentarnoj proceduri”, poručio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare