Prijedlog izmjena Ustava: Jedan predsjednik BiH s ceremonijalnim ovlastima

Vijesti 27. sep 202114:50 > 15:14 28 komentara
Foto: F.Z./N1

Poslanici Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH predali su na protokol PSBiH Prijedlog izmjena Ustava BiH. Predsjednik ove stranke Edin Forto rekao je kako je ovo proizvod višemjesečnog promišljanja kako pomiriti ono što se do sada činilo nepomirljivo u političkom prostoru BiH - ravnopravan pristup kolektivnim i građanskim/individualnim pravima.

“Ovo što danas predlaže Naša stranka je skidanje BiH sa mape država slučajeva koje imaju čudna rješenja u ustavu. Usvajanjem ovih amandmana BiH bi bila stavljena na mapu normalnih država koje gaje parlamentarnu demokratiju”, rekao je Forto.

Poslanik u Predstavničkom domu PSBiH Damir Arnaut rekao kako 12 godina, od prve presudu u Strazuburu preko presude Pilav, svjedoci smo pregovora pretežno nacionalnih stranaka i međunarodne zajednice koji se svode na pokušaj kvadrature kruga.

“Tročlano Predsjedništvo nema logike ako će se zadovoljiti ova presuda. Ono postoji zbog tri naroda. Presude kažu da se ne može biti diskiminacije prema Ostalima ni onih koji pripadaju pogrešnom konstitutivnom narodu u pogrešnom entitetu. Neophodno je uzeti u obzir sve realnosti BiH. S tim u vezi prijedlozi amandmana na Ustav BiH uzimaju u obzir i presude. Uvodi se jedan predsjednik BiH koji ima potpredsjednika. Predsjednik se bira u Parlamentarnoj skupštini BiH i svaki državljanin BiH bez obzira na nacionalnu pripadnost može biti predsjednik. Taj zvaničnik nema nikakve suštinske već ceremonijalne ovlasti poput predsjednika Njemačke, Austrije itd. Čak i manje ovlasti. Sva suštinska ovlaštenja koja ima Predsjedništvo na Vijeće ministara. U Vijeću ministara se radi kao i do sada. Predsjednik je ograničen na jedan mandat. Predsjednik i potpredsjednik ne mogu biti iz istog naroda ili reda Ostalih”, rekao je Arnaut.

Naveo je i to kako se ukida Dom naroda i primijenjuje model koji imamo u entitetskim parlamentima.

“Jedan dom garantuje najmanje šest Srba, Hrvata, Bošnjaka i Ostalih – 4 iz FBiH i 2 iz RS. Po uzoru na kantonalne skupštine, pripadnici naroda i Ostalih formiraju svoje ad hoc klubove za potrebe zaštite vitalnih nacionalnih interesa. Većina može tražiti zaštitu nacionalnog interesa, a ako se druga većina tome usprotivi, ide se na Ustavni sud. Postojeći sistem se ne mijenja”, rekao je Arnaut.

Naglasio je kako niti jedan entitet ne gubi ovlasti koje ima, niti mehanizme. Entitesko glasanje, naglašeno je, ostaje u potpunosti.

Prema ovom prijedlogu, Parlament BiH ima predsjedavajućeg i zamjenika. Oni i predsjednik i potpredsjednik će biti iz tri naroda i reda Ostalih.

“Sve u Vijeću ministara ostaje kako jeste, samo dobija dodatne ovlasti. Ali kada je u pitanju izbor Vijeća ministara i odlučivanje, ostaje kako jeste. Ovo su minimalne promjene”, poručio je Arnaut.

Dokument prijedloga izmjena Ustava BiH pročitajte ovdje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare