Prijedlozi ustavnih promjena Naše stranke pred ambasadorima Italije i Rusije

Vijesti 12. okt 202118:37 0 komentara
Nasa stranka

Predsjednik Naše stranke Edin Forto, predsjednica Glavnog odbora Sabina Ćudić, šef Kluba poslanika Naše stranke u Parlamentu BiH Predrag Kojović te poslanik u tom Parlamentu i član Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva Damir Arnaut nastavili su seriju susreta s ambasadorima zemalja članica PIC-a, te su ustavne amandmane Naše stranke danas prezentirali ambasadoru Italije Nj.E. Marcu di Ruzzi i ambasadoru Ruske Federacije Nj.E. Igoru Kalabukhovu.

Na susretima je podcrtano da amandmani koje je Naša stranka nedavno uputila u zvaničnu proceduru predstavljaju konstruktivan prijedlog koji osigurava jednaka demokratska prava i poboljšan izborni proces, uključujući potpunu implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima Pilav, Sejdić/Finci, Zornić, Šlaku i Pudarić, a koji istovremeno zadržava sve mehanizme zaštite koje entiteti i konstitutivni narodi trenutno uživaju. Istaknuto je zadovoljstvo svim do sada održanim razgovorima, te je razgovarano o ulozi PICa pri razmatranju konstruktivnih prijedloga koji predstavljaju istinski domaća rješenja, koji su pri tome rezultat višemjesečnog rada, uključujući opsežne konsultacije s predstavnicima akademske zajednice i nevladinog sektora.

Podsjećamo da prijedlog Naše stranke predviđa uvođenje jednog predsjednika sa simboličnim ovlastima, koji se posredno bira u Parlamentarnoj skupštini, te prebacivanje zaštite vitalnih interesa iz Doma naroda u jednodomni parlament. Susreti s ambasadorima će se nastaviti tokom ove i iduće sedmice, a nakon toga će biti
održane opsežne konsultacije s predstavnicima drugih stranaka u državnom Parlamentu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!