Prijevremeni izbori u Travniku i Foči-Ustikolini: Ko su kandidati?

Vijesti 09. apr 202119:54 0 komentara
N1

Prijevremeni izbori za načelnike opština Travnik i Foča Ustikolina održaće se u nedjelju. Izborna tišina počinje sutra u sedam ujutro, i trajat će do zatvaranja biračkim mjesta u nedjelju. Podsjećamo, izbori u Travniku ponavljaju se jer je na sam dan održavanja lokalnih izbora prošle godine preminuo Mirsad Peco, kandidat SDA, koji je dobio uvjerljivu podršku birača. Paralelno se održavaju i izbori i za načelnika Opštine Foča Ustikolina, a nakon smrti izabranog načelnika Eseda Radeljaša. Obojica su preminula od posljedica Covida.

Samo su dva kandidata za načelnika Travnika, kandidat koalicije “Naša travnička priča”, odnosno Naše stranke, SDP-a i Naroda i Pravde – advokat Haris Kaniža te kandidat Stranke demokratske akcije, brigadni general u penziji, Kenan Dautović.

Za oba bloka, važni izbori koj će pokazati da li trojka može napraviti zajednički rezultat izvan Sarajeva, odnosno da li će SDA zadržati najveći grad u kojem ta stranka ima višegodišnju vlast, u partnerstvu sa HDZ-om.

Načelnički izbori u Travniku ponavljaju se nakon što je na sam dan izbora preminuo kandidat SDA Mirsad Peco koji je osvojio i najveći broj glasova, na drugom mjestu bio je kandidat HDZ-a BiH Goran Pejaković. Obzirom da izborni zakon nije precizirao kako postupiti u ovakvim situacijama, izbori se ponavljaju. U HDZ su smatrali kako je mandat trebao biti dodjeljen drugoplasiranom, njihovom, kandidatu. Nakon oduke CIK-a, odlučili su se na bojkot prijevremenih izbora.

U nedjelju prijevremeni izbori

Pravo glasa na izborima za načelnika Općine Travnik, ima 47.782 birača uklučujući i birače u odsustvu, odnosno one registrovane da glasaju putem pošte. Paralelno s Travnikom održavaju se izbori i za načelnika Općine Foča Ustikolina, a nakon smrti izabranog načelnika Eseda Radeljaša

Ukupno 1.605 registrovanih birača imaće priliku glasati za četiri kandidata (dva neovisna i dva kandidata SDA i koalicije NBL-A-SDA. Za posmatranje prijevremenih izbora Centralna izborna komisija BiH je akreditirala 122 posmatrača udruženja građana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!