“Primarna doza svim nevakcinisanim i treća doza svim revakcinisanim obavezna!”

Vijesti 16. dec 202118:58 0 komentara
Admir Aljović (N1)

Svjetski naučnici ne prestaju od sinoć upozoravati na soj omikron koji postaje dominatniji od delta soja korona virusa.

Svi su jedinstveni u tome. Bosanskohercegovački neuronaučnik Almir Aljović na svom Twitter profilu objavljuje:

Prema novim rezultatima, omikron se u bronhijama umnožava 70 puta brže. U plućima ova varijanta se umnožava 10 puta manje, što može objasniti blažu kliničku sliku (potrebni dodatni podaci). Međutim, ono što je sada jasno jeste da se ova varijanta JAKO brzo širi“, objavio je Aljović, neuronaučnik i neuroimunolog.

Omikron do februara postaje dominantan soj korona virusa

Prema novom modelu ECDC – Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, omikron varijanta će u toku prva dva mjeseca 2022. godine (do februara, op.a) postati dominanta varijanta.

Ovo će stvoriti ogroman pritisak na zdravstveni sistem! Većina država nije spremna na ovo“, dodaje naučnik iz Bosne i Hercegovine Almir Aljović, trenutno na doktorskom studiju u Minhenu.

N1
N1

Almir Aljević ističe preporuke svima:

1. Tri doze za sve one koji su prije pet, šest mjeseci primili dvije doze AstraZenece ili Pfizera

2. Tri doze Pfizera ili Moderne za sve one koji su primili dvije doze Sinopharma prije četiri mjeseca

3. Primarna vakcinacija za sve one koji to još nisu učinili!

Šta je eksponencijalni rast omikrona?

U nedavnom intervjuu za N1, šef Klinike za infektologiju najveće bolnice u Evropi Charite u Berlinu prof. dr. Andrej Trampuž je ovaj scenarij najavio.

U suštini je tačno, svi koji se nisu vakcinisali ili nisu preboljeli Covid-19, oni će se inficirati, ranije ili kasnije – nijedan neće ostati bez infekcije. Pet do deset posto imaju težak oblik i polovina na intenzivnim odjelima umre. Na kraju ćemo svi – bili vakcinisani, preboljeti i preživjeti ili umrijeti. Nema nikakvog prirodnog imuniteta prema tom virusu, to je sasvim novi virus. Zbog toga je toliko bitno, da bismo spriječili da se inficiramo i potencijalno zbog toga i umremo – da se vakcinišemo, kao jedina mogućnost“, rekao je za N1 prof. dr. Trampuž, infektolog i naučnik.

Iako broj teških infekcije zbog soja omikron može biti manji, vrsta eksponencijalog rasta infekcije je potpuno drugačija od linearnog.

Kada govorimo eksponencijalni rast infekcija, to znači: danas je jedan, sutra dva, prekosutra je to četiri, onda ide 8, 16 i tako dalje. To nije linearni rast. To je kao vatra: ne može da se kontroliše. Ako imamo taj problem u Njemačkoj sa 70 posto vakcinisanih i Austriji sa čak i više od 70 posto, a jedna država ima samo više od 20 do 30 posto? To će biti gore. Kao u II svjetskom ratu“, istakao je prof. Trampuž znajući da u Bosni i Hercegovini broj vakcinisanih sa dvije doze već dugo ne prelazi 20 posto.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!